Un milion de euro pentru moartea lui Vișinel, tânărul bătut de un polițist local la Arad. Agentul Florin Liber este acum în cătușe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ un milion de euro solicită familia lui Mircea Muszunye, zis „Vișinel”, arădeanul omorât în urma unei bătăi în sediul Poliției Locale din oraș, în ziua de 14 iulie 2023. Agresorul este polițistul local Florin Liber.

A fost făcută reconstituirea FOTO Poliția Locală
A fost făcută reconstituirea FOTO Poliția Locală

Timp de aproape trei ore, marți, 17 octombrie 2023, anchetatorii au refăcut pas cu pas ultimele ore din viața lui Vișinel, tânărul omorât în bătaie într-unul din birourile Poliției Locale. Agresorul a povestit în detaliu cele petrecute cu 3 luni în urmă, în 14 iulie 2023.

Polițistul Florin Liber și-a recunoscut parțial vina și a vorbit despre toate loviturile pe care le-a aplicat bărbatului. 

Acum, Municipiul Arad este chemat, prin primar (reprezentantul legal), ca parte responsabilă civilmente în cauză.

Sechestru asupra bunurilor

De asemenea, s-a discutat și despre instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor celor doi polițiști locali, inculpați în cauză. Este vorba despre Florin Liber, arestat între timp, și Cosmin Ghilea, cercetat pentru purtare abuzivă.

Familia a decis să se constituie parte civilă și să introducă în cauză în calitate de parte responsabilă civilmente Municipiul Arad, prin reprezentant legal, este vorba despre primar. Primarul are calitatea să reprezinte municipiul în speță. S-a solicitat o sumă de bani, însă această sumă poate fi modificată pe parcursul urmăririi, inclusiv în faza de judecată până la primul termen de judecată. Nu aș preciza la acest moment suma pe care au solicitat-o cu titlu de daune morale. Urmează ca pe parcurs să vedem dacă se impune majorarea sau nu a sumei solicitate”, a declarat avocatul familiei lui Vișinel, Cosmin Todorescu.

Adrian Toma, directorul Direcției Generale Poliția Locală din cadrul Primăriei Municipiului Arad, spune că ei își fac datoria.

„Eu cred că Poliția Locală își face datoria pentru circumstanțele în care se află, logistice și legislative, și ceea ce s-a întâmplat este un eveniment care nu caracterizează prestația colegilor mei”, a declarat Adrian Toma, directorul Direcției Generale Poliția Locală din cadrul Primăriei Municipiului Arad. 

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, 5 octombrie 2023, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, incidentul a avut loc în 14 iulie 2023, când o persoană de la o casă de schimb valutar din zona Gării Arad a sunat la Poliţia Locală pentru a sesiza comportamentul agresiv al unui bărbat ce ar fi consumat substanţe halucinogene din pungă şi ar fi agresat trecătorii.

A intervenit un echipaj format din trei poliţişti locali, „care după ce au imobilizat şi încătuşat persoana vătămată prin folosirea forţei fizice, au condus-o la sediul Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad, în vederea identificării şi sancţionării contravenţionale".

Agentul l-a bătut cu o tonfă

„La sediul D.G.P.L Arad, situat pe Calea Victoriei din municipiul Arad, echipajul ajunge la ora 20,10, unde în parcarea interioară, doi dintre membri echipajului exercită acte de violenţă asupra persoanei vătămate, care era încătuşată cu mâinile la spate. Agentul L. F-N i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu piciorul în zona capului, iar agentul G.C. i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu piciorul în partea posterioară, înainte ca aceasta să fie condusă în sediu, aspecte surprinse de camerele de supraveghere video instalate pe exteriorul clădirii.

Ulterior, persoana vătămată, încătuşată cu mâinile la spate a fost condusă de către agentul L. F-N în incinta sediului, într-un birou care nu este prevăzut cu sistem de supraveghere video. În interior, agentul L F-N a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate, iar aceste aspecte au fost înregistrate de camerele de supraveghere video instalate în incinta sediului. Din imagini se poate observa că agentul avea în mâna dreaptă un obiect, care e posibil să facă parte din dotarea acestuia, respectiv o tonfă", se arată în comunicat.

„Moartea victimei a fost violentă”

Conform sursei citate, la ora 20,42, la sediul Poliţiei Locale a sosit un echipaj medical din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, chemat de unul dintre poliţişti, iar la ora 20,55 a sosit şi un echipaj SMURD. Bărbatul este scos pe targă 15 de minute mai târziu şi transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unde a doua zi a decedat.

Iniţial, s-au făcut cercetări pentru ucidere din culpă şi s-a dispus efectuarea necropsiei, iar medicii legişti au constatat că "moartea victimei a fost violentă". S-a constatat că victima suferise o intoxicaţie acută cu o substanţă neidentificată, dar şi faptul că avea "leziuni traumatice externe, care au putut fi produse prin lovire cu şi de corpuri dure/planuri dure".

Moartea numitului M. M.-V. a fost violentă. Ea s-a datorat şocului traumatic ca urmare a traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală, şi toracic cu leziuni de contuzie ale mediastinului, pericardului şi cordului urmate de ruptură de cord, cu hemopericard consecutiv, cu evoluţie rapid agravată de tulburările cascadei de coagulare a sângelui, survenite la un organism tarat, cel mai probabil pe fondul de intoxicaţie etanolică acută(...)

Opinăm faptul că leziunile traumatice descrise la nivelul capului la examenul intern, la nivelul toracelui, pericardului şi cordului au legătură de cauzalitate conjugată sau complexă prin factori concuratori cu mecanismul tanatogenerator atât prin patologia preexistentă (epicardită cronică, lipomatoză miocardică, infarct miocardic cu schiţă de ţesut de granulaţie) agravată de o intoxicaţie etanolică acută cu sindrom de hepatocitoliză şi stare de acidoză metabolică severă cu alterarea hemostazei fiziologice la momentul prezentării pacientului în unitatea de primiri urgenţe, cât şi prin complicaţiile determinate de leziunile traumatice suferite (hemoragie meningo-cerebrală, ruptură de cord şi hemopericard consecutiv)", se arată în documentul emis de medicii legişti. Poliţistul local va fi dus în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă pe 30 de zile.   

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite