Moartea unui tânăr aduce schimbări. Polițiștii locali sunt obligaţi să filmeze intervenţiile

0
Publicat:

Moartea tânărului care a fost bătut de agenții de Poliție Locală din Arad schimbă regulile. De acum, poliţiştii locali din municipiul Arad care se deplasează la scandaluri sunt obligaţi să filmeze intervenţiile.

Bărbatul a fost bătut crunt SURSA Poliția Locală Arad
Bărbatul a fost bătut crunt SURSA Poliția Locală Arad

Măsura a fost anunţată într-un raport scris de directorul Poliţiei Locale, Adrian Toma, la solicitarea a viceprimarului Lazăr Faur.

Momentan pentru a se putea realiza acest lucru, filmarea intervențiilor, este trimis special un echipaj care doar înregistrează cu telefonul.

Dar de acum, conform raportului scris de şeful Poliţiei Locale Arad şi transmis Primăriei Arad, printre măsurile adoptate în urma tragediei se numără decizia de a se achiziţiona bodycam-uri pentru fiecare agent cu atribuţii de ordine publică şi circulaţie.

Până la achiziţie s-a decis „obligativitatea ca la intervenţiile efectuate la sesizări de ordine şi linişte publică să plece automat două echipaje, unul dintre poliţiştii locali având rolul de a înregistra cu telefonul de serviciu intervenţia permanent, până la finalizarea acesteia... Înregistrările respective se descarcă pe un terminal dedicat, gestionat de un poliţist local anume stabilit şi se auditează, în cel mai scurt timp, de către şeful ierarhic (dar nu mai târziu de 24 de ore)”, se arată în raport.

Polițistul local a intrat în concediu 

Tot acolo se arată faptul că poliţistul local aflat în prezent în arest a intrat în concediu medical imediat după incidentul din 14 iulie 2023, apoi şi-a luat concediu de odihnă până în 30 septembrie 2023, după care a anunţat că a intrat din nou în concediu medical. Ulterior arestării pentru 30 de zile, la începutul lunii octombrie, el a fost suspendat din funcţie. Ceilalţi doi poliţişti implicaţi în bătaie, care sunt cercetaţi în libertate, au fost alocaţi pentru alte activităţi decât cele care presupun relaţia directă cu publicul.

Totodată, Poliţia Locală anunţă că se află în etapa finală implementarea unui sistem integrat de gestionare a sesizărilor transmise echipajelor, parte a unei platforme informatice aparţinând Primăriei Arad. Acest program, instalat şi pe autoutilitarele Poliţiei Locale, va face posibilă transmiterea imediată, printr-un sistem de tip GATEWAY, a aspectelor ce ţin de competenţa altor instituţii în gestionarea situaţiilor de tipul celei din 14 iulie.

De asemenea, se cere să se reevalueze modul de desfăşurare a testării psihologice a poliţiştilor locali.

Amintim că la începutul lunii octombrie, un poliţist local în vârstă de 29 de ani din municipiul Arad a fost arestat preventiv pentru tortură urmată de moartea victimei. La mijlocul lunii iulie a ridicat de pe stradă un tânăr care ar fi fost agresiv cu trecătorii şi l-a dus la sediu pentru a fi amendat, însă acolo l-ar fi bătut crunt. Victima a decedat în urma loviturilor.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite