Tăierea unei panglici pentru nimic, în vestul țării. O comună și-a serbat viitoarea canalizare. „Știu că n-o să mai apuce recepția“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o comună din Arad, o panglică la un proiect de canalizare a fost tăiată înainte de începerea lucrărilor, nu la finalizarea lor, cum se obișnuiește. Ceremonia a fost una ca la carte - cu tricolor, pâine și sare.

Inaugurarea a avut loc ca la carte cu pită și sare FOTO Consiliul Județean Arad
Inaugurarea a avut loc ca la carte cu pită și sare FOTO Consiliul Județean Arad

Pe de o parte reprezentanții administrației locale și județene (PNL) și pe de altă parte cei de la PSD s-au încăierat pe ceremonia de la Livada, o comună din Arad care va avea în sfârșit canalizare. 

Totul a început imediat după ce reprezentanții Consiliului Județean au trimis un comunicat de presă și au postat că cel mai important proiect al comunei Livada, canalizarea, a început și că președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, și primarul Iosif Bimbo, au fost luni, 5 septembrie 2023, în teren, acolo unde au început săpăturile pentru realizarea rețelei de canalizare. 

Consiliul Județean Arad anunță că primăria a împărțit lucrarea în cinci tronsoane, dintre care trei intră în execuție: canalizarea integrală a Sânleanului, zona Grădiște (dinspre strada Vișinului) și o parte din Livada. Un tronson este finanțat prin Programul Anghel Saligny și cofinanțat de Consiliul Județean Arad, iar celelalte două tronsoane sunt finanțate din bugetul comunei Livada. 

„De la începerea lucrărilor şi până la finalizarea a trei din cele cinci tronsoane, termenul de execuţie este de 13 luni, urmând ca ultimele două să fie finalizate în baza unui alt proiect pe extindere“, a arătat primarul comunei Livada, Iosif Bimbo.

Edilii au fost acuzați că se vor mări taxele și impozitele, dar au subliniat că acest lucru nu se va întâmpla: „Nu vor exista măriri de impozite și taxe datorită canalizării”.

Totodată, cei de la PNL au menționat că sunt în mijlocul unei lupte, precizând asta chiar în comunicat.

„Canalizarea din Livada a fost în mijlocul unei lupte politice. Am înțeles că și ieri prin comună se mai împărțeau pliante care contestă Primăria pentru realizarea canalizării, din bani propriu și prin Programul Anghel Saligny. Întrebarea este dacă se dorește realizarea mai rapidă a lucrării și branșarea caselor, așa cum cer localnicii, sau continuarea unei lupte care nu ajută pe nimeni”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Eu am îndemnat localitățile care au capacitatea să scrie proiecte, să aplice pentru finanțări prin diverse programe europene sau guvernamentale. La Livada este o dorință a populației de a beneficia cât mai rapid de canalizare, de aceea soluția administrației locale este bună. Consiliul Județean va fi alături de primăria din Livada, așa cum suntem aproape de fiecare primar din județ, care muncește. De aceea candidăm în tandem, să putem să ne ajutăm apoi unii pe ceilalți. La Consiliul Județean avem angajați bine pregătiți și putem oferi asistență tuturor primăriilor care au nevoie”, a completat președintele Cionca.

Primarul comunei Livada, Iosif Bimbo, a spus că se îndeplinește astfel un vis. „Prin munca noastră de patru ani se îndeplinește un vis. Foarte multă lume s-a lăudat că va face canalizare la Livada, iar noi chiar o facem, cu ajutorul domnului președinte Cionca. Ne-a dat un sfat bun, să aplicăm pentru finanțare prin Programul Anghel Saligny, și îl punem în aplicare, fiindcă scurtăm astfel termenul de realizare a canalizării. Am trecut peste toate problemele și mă bucur ca astăzi putem porni lucrările”, a afirmat Bimbo.

Au început atacurile

Ex-candidatul la Primăria Livada, Adrian Țolea, cel care se luptă de multă vreme să spună că proiectul nu este în regulă a postat pe pagina de Facebook următorul mesaj:

„Admninistrația Bimbo - Cionca aduce în ridicol, la Livada, până și un proiect șchiop cum este realizarea canalizării în comună pe varianta pierzătoare cu conectarea degeaba prin Grădiște. Cu surle și trâmbițe, piepturile înainte și mult tupeu, Bimbo și Cionca au tăiat triumfal panglica care marchează începutul lucrărilor! Un proiect prin care, de altfel, Livada, pierde 3,5 milioane de Euro, la care se mai adaugă o cheltuială total inutilă de 1,5 milioane Euro prin Grădiște. Dacă ar fi ascultat vocea rațiunii, primăria ar fi putut realiza lucrarea pe fondurile europene, mai ales că Livada era eligibilă, iar administrația locală ar fi trebuit să contribuie cu doar 130.000 Euro. Explică-le! Ei, nu și nu, de ce să nu implementeze un proiect păgubos pentru comună și comunitate? La tot se mai adaugă și ridicolul extrem al festivismului original, marca Bimbo, de tăiere a panglicii înainte de începerea lucrărilor și nu la finalizarea lor!!! Evident, disperarea pierderii viitoarelor alegeri este mare și trebuia începută cumva campania electorală! Din păcate pe banii noștri și cu paguba comunei!”.

Un alt mesaj făcut public legat de această tăiere de panglică vine din partea senatorului Mihai Fifor, parlamentar PSD de Arad.

Am trăit s-o vedem și pe asta... tăierea panglicii la nimic. Pentru că, nu-i așa, trebuia să se remarce și Marinel Cionca prin ceva, după atâția ani de mandat gol de conținut, ca și posesorul, de altminteri. Cum terminase cu laudatul pe realizarile altora, domnul Cionca s-a gândit sa inoveze... și, până să ne convingă că el a inventat coada la prună, a inventat tăiatul panglicii la începutul invesției, nu la final, la recepție, inaugurare sau cum vreți să îi ziceți”, își începe Fifor mesajul.

Acesta continuă: „Prin urmare, plin de elan muncitoresc, pe principiul «Marinele, fă-te ca lucrezi», l-a apucat de o aripă pe alt glorios al Aradului, Bimbo de la Livada, cum îl alintă prietenii, și au pus de o tăiere de panglici. Cu tricolor, cu pită de Pecica, chiar și cu un buldo pe fundal, ca sa nu fie  câmpul chiar gol. La începutul unei lucrari de introducere a canalizarii. Nu la final. Că la final, poate oricine... Care e tâlcul ascuns al ispravii de ieri, de la Livada? Simplu. Marinel știe că nu va mai apuca să taie panglica la recepția lucrarii. Nici el, nici Bimbo. De ce? Pentru că drumul lor politic se cam încheie anul viitor și, tot ce le mai rămâne de făcut este să taie panglici la ei acasă. Hallelujah!”.

Pe lângă aceste mesaje sunt și multe comentarii postate de oameni pe site-ul de socializare Facebook. Majoritatea ironizează festivitatea de la Livada. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite