Tabăra de la Căsoaia are parc tematic de educaţie montanistică. Copiii vor învăţa şi tehnici de supravieţuire FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost amenajat un spaţiu special pentru copii FOTO: Claudia Untaru
A fost amenajat un spaţiu special pentru copii FOTO: Claudia Untaru

La Căsoaia (judeţul Arad) a fost inaugurat astăzi, Parcul Tematic de Educaţie Montanistică, un proiect unicat în partea de vest a ţării.

Această unicitate este motivată de faptul că aici, în Tabăra de la Căsoaia, profesorii, studenţii, elevii şi tinerii arădeni sunt educaţi în ceea ce priveşte montanistica, drumeţiile, primul ajutor, supravieţuirea în caz de nevoie etc., sopul declarat al nostru fiind încurajarea şi promovarea „turismului verde”.

Reprezentanţii Centrului Cultural Judeţean Arad spun că dispunem de o multitudine de trasee montane deosebit de frumoase de-a lungul şi de-a latul judeţului Arad, acestea fiind marcate corespunzător de către echipele de salvamont-salvaspeo din subordinea Consiliului Judeţean Arad. De aici, de la Poalele Highişului (de fapt chiar de la Tabăra de la Căsoaia) se deschid mai multe trasee montane excelente, pe grade diferite de dificultate sau de lungime. Unele fac legătura între cetăţile Şiria şi Şoimoş, altele pun în valoare Vârful Highiş sau platouri montane deosebit de frumoase.


„A educa tânăra generaţie pentru a face turism montan reprezintă una dintre priorităţile Consiliului Judeţean Arad. Iar acest lucru nu se putea face într-un cadru mai nimerit, decât în Tabăra de la Căsoaia, unde beneficiem şi de „Casa Verde” – un proiect transfrontalier finalizat de dată recentă. Tot aici, avem organizată şi o expoziţie permanentă dedicată primului montanolog din această parte a Europei, Czaran Gyula din Şepreuş. Chiar şi primul pavilion de la Căsoaia, edificat de Prinţul Schulkovski în anul 1932, este legat nu doar de vânătoare, ci şi de montanistică. Aşadar, Căsoaia s-a impus deja ca un veritabil brand montanistic în această parte a ţării, iar Zilele Muntelui se desfăşoară tot aici, la fiecare început de septembrie”, a declarat Claudia Boghicevici, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.

casoaia

Dori Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad, a declarat că proiectul este în valoare de 145.000 de lei.

„La iniţiativa doamnei vicepreşedinte Claudia Boghicevici, am inaugurat astăzi Parcul Tematic de Educaţie Montanistică, un proiect în valoare de 145.000 de lei, care vine să întregească zestrea Taberei de la Căsoaia, făcând-o cât se poate de atractivă din acest punct de vedere. Cadrele didactice, iar mai apoi tinerii vor fi educaţi de către persoane specializate în montanistică, în tehnici de supravieţuire, în acordarea primului ajutor, în ecologie şi în tot ceea ce este necesar pentru cunoaşterea muntelui. Anii viitori vom organiza şi concursuri naţionale sau internaţionale de montanistică, pentru a pune în valoare atât Tabăra de la Căsoaia, cât mai ales frumuseţile naturale din judeţul Arad”, a declarat Dori Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.


Vă mai recomandăm: 650 de copii din Moldova se vor odihni în această vară în tabere din România

Cum să îţi petreci vacanţa de vară în tabere gratuite, oferite de stat. Câte locuri sunt disponibile

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite