Spitalele din Ungaria, căutate de arădeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele din Ungaria sunt tot mai căutate în ultima perioadă de către cei din judeţul Arad pentru diverse tratamente. Fie că este vorba despre mame care doresc să nască acolo, fie că este vorba despre persoane care suferă de anumite afecţiuni. Este şi cazul unui bărbat din Nădlac, care a dat spitalele din Arad şi cele din Timişoara, pe Spitalul „Dr. Diossilagyi Samuel” din oraşul Mako, Ungaria.

Toţi cei care aleg Ungaria vin înapoi doar cu cuvinte alese despre doctorii de acolo. Aşa se face că numele acestor medici devine tot mai cunoscut la noi. Un astfel de exemplu poate fi şi doctoriţa Csilla Kadar din Ungaria, care este cunoscută de locuitorii din judeţ.

„Este rău atunci când sistemul de sănătate din ţara noastră nu îl ajută pe om ca să treacă sau să se vindece de boala care «îi macină zilele». După ce am plătit asigurările de sănătate peste 43 de ani, iar acum plătesc în continuare CAS-ul ca şi pensionar, tot trebuie să scoţi mereu bani din buzunar dacă mergi la noi.  Pe lângă aceasta se mai cere şi coplata la medici. De aceea aleg să merg în Ungaria”, spune Gheorghe Suciu.

Acesta povesteşte că la sfârşitul lunii decembrie şi în prima parte a lunii ianuarie a simţit o mâncărime a corpului care a continuat cu arsura pielii insuportabilă.

„Am trecut pe la mai mulţi medici de la noi care mi-au dai tot felul de verdicte, care de care mai ciudate. Nu ştiam ce să mai fac iar cum  arădenii bolnavi merg cu sutele la Spitalul din oraşul Mako sau Szeged din Ungaria, m-au sfătuit şi pe mine să fac acelaşi lucru”, spune Gheorghe Suciu.

Bărbatul povesteşte că medicii de acolo i-au făcut investigaţii şi au constatat că nu suferă de boli incurabile, ci de o afecţiune a ficatului care poate fi tratată, însă tratamentul este de lungă durată. De atunci, Gheorghe Suciu merge  des la analize. Mergeam lunar la investigaţii şi de fiecare dată vedeam cum «valorile negative» ale investigaţiilor anterioare scădeau transformându-se în valori bune”, mai spune bărbatul.

Despre doctorul din Ungaria Csilla Kadar ştiu mai toţi arădenii care aleg să se trateze la Mako. Csilla Kadar este căsătorită şi are două fete. A absolvit Facultatea de medicină în oraşul Szeged iar de 20 de ani lucrează ca medic internist la Spitalul „Dr. Diossilagyi Samuel” din Mako.

„Medicul Csilla Kadar este acum un foarte bun medic internist şi diabetolog, este medicul pentru care profesia aleasă este ceva «sfânt», ceva care îi dă sens vieţii iar arădenii o caută mereu. Chiar dacă nu ştie prea bine româneşte, doctoriţa se înţelege cu pacienţii, deoarece o are translator pe Erlicz-Erdös Irén, care e mereu la dispoziţie”, afirmă Gheorghe Suciu. 

Alţi arădeni la tratament

Gheorghe Suciu nu este singurul, care a ales spitalele din Ungaira. Şi Maria Ciong se află printre cei care merg acolo la anlize. „Dacă stai să te gândeşti  este mai ieftin dacă mergi în Ungaria. Cheltui pe benzină, dar scoţi pe analize“, spune Maria Ciong.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite