Rețetă delicioasă de post. Pateul de linte recomandat de un cunoscut nutriționist

0
Publicat:

Nutriționista Luminița Catană ne dezvăluie cum să preparăm o rețetă simplă de post: pateul de linte. Aceasta precizează că lintea este un aliment sănătos, care trebuie consumat cât mai des.

Lintea are mai  multe culori FOTO: www.seminte1.eu
Lintea are mai multe culori FOTO: www.seminte1.eu

Lintea este un aliment sănătos, reprezintă o sursa de fibre solubile si insolubile, susține digestia, favorizează secreția biliară și are multiple beneficii. Ușor de preparat, de la pateu la supe, aduce în bucătărie culoare, arome și buna dispoziție”, spune Luminița Catană, nutriționist din Arad.

Cultivată încă din cele mai vechi timpuri, lintea a fost pentru prima dată documentată în Orientul Mijlociu, unde și astăzi este un aliment de bază.

În Biblie apare istoria lui Esau, care a renunțat la dreptul său de întâi născut pentru un castron de mâncare de linte și o bucată de pâine.

Faraonii au apreciat și ei lintea, a fost cultivată și în grădinile suspendate ale Babilonului, apoi a ajuns în Grecia antică – însă aici nu a mai fost atât de apreciată și a fost considerată o hrană pentru cei săraci.

Semințele de linte au ajuns din Palestina pe teritoriul Daciei și s-au descoperit arheologic semințe de orz, măcriș, in și linte. Astăzi lintea o găsim peste tot și este din ce în ce mai îndrăgită. 

„Este o leguminoasă, din aceeași familie cu mazărea, fasolea și năutul însă datorită texturii sale necesită mai puțin timp de gătire, aproximativ 20-30 de minute. Este ușor de digerat și este o sursa bogată de proteine”, spune Luminița Catană.

Nutriționistul precizeză că în componența ei mai găsim:

1. Antioxidanți care susțin sănătatea și lupta împotriva afecțiunilor cronice cardiovasculare, articulare, neurovegetative, a anumitor tipuri de cancer (mai ales cel de piele) și a altor boli asociate de procesul de îmbătrânire.

2. Polifenolii din linte au calități antiinflamatorii remarcabile și nu se pierd prin prepararea termică.

3. Conține fibre insolubile, eficiente în reglarea constipației, prin reglarea tranzitului intestinal. Totodată sunt o sursă de prebiotice și susțin calitatea florei intestinale și sănătatea tractului digestiv.  

4. Este o sursă bogată de minerale - fosfor, zinc, magneziu și fier, excelentă deci și în anemii, în susținerea sistemului imunitar și sănătatea scheletului osos.  

5. Conține vitamine din grupul B- B1, B2, B5, B6, B9. B9 – acidul folic joacă un rol major în buna funcționare a sistemului nervos și imunitar, relevant pentru femeile însărcinate – pentru că susține dezvoltarea sănătoasă a fătului.

6. Lintea mai conține antinutrienți - acidul fitic, inhibitorii tripsinei - care reduc absorbția unor substanțe nutritive. De aceea este important să înmuiem lintea înainte de gătire și apoi să o gătim într-o apă curată.

Pateu de linte

„Ușor de preparat și de digerat, colorată și veselă, este excelentă în bucătărie. Și pentru că sunt un nutriționist practic, eu vin cu rețeta unui pateu de linte, delicios și simplu de făcut. Mai ales că suntem în perioada postului, această rețetă va fi de ajutor”, transmite nutriționista din Arad.

Ingrediente:

•       100 grame linte roșie

•       2 morcovi

•       1 ceapă – recomand salotele ca sunt mai finuțe și mai delicioase ca și gust

•       1 linguriță boia dulce și puțină iute dacă vă place mai picant,

•       Sare și piper proaspăt măcinat,

•       1 lingură de ulei de măsline extravirgin,

•       Câteva roșii uscate și pudră bio de legume.

Mode de preparare:

Se spală lintea sub jet de apă rece, apoi o lăsați la înmuiat într-un vas cel puțin o oră, după care o clătiți din nou. Într-o oală puneți morcovul tăiat rondele, ceapa tăiată în două, lintea și condimentele (dacă aveți copii, ajustați condimentele, mai ales boia și piper).

Acoperiți cu apă și lăsați la fiert aproximativ 20 de minute sau mai prelungiți puțin până când toate sunt moi.

Lăsați la răcorit, stoarceți excesul de apă într-un bol mic și mixați compoziția cu un blender, după ce ați adăugat uleiul de măsline.

Dacă vă place, adăugați și un cățel mic de usturoi, mixați în continuare până devine cremos și dacă este prea uscat mai adăugați câte puțin din apa în care au fiert legumele. 

Potriviți gustul, puneți în borcanele de sticlă închideți etanș și lăsați la rece minim 2 ore să se stabilizeze.

Se poate păstra la frigider maxim 3 zile, dar se prepară ușor și o să vedeți  că nu rămâne nimic după prima degustare. Este excelent pentru un mic dejun sau o cină, o ieșire la picnic sau o gustare cu prietenii. Prețuiți viața, prețuiți sănătatea”!, încheie Luminița Catană.  

Arădeanca a făcut studii și în Germania  FOTO: arhivă personală
Arădeanca a făcut studii și în Germania FOTO: arhivă personală
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite