Cum se prepară cea mai simplă salată cu bulgur. Ce beneficii aduce organismului ingredientul

0
Publicat:

Nutriționistul arădean Luminița Catană ne dezvăluie cum să preparăm bulgurul, dar ne vorbește și cât de important este acesta pentru sănătate, mai ales că are un conținut bogat în minerale.  

Bulgurul este un ingredient cu multe vitamine și minerale FOTO Pixebel
Bulgurul este un ingredient cu multe vitamine și minerale FOTO Pixebel

Aceasta spune că este un ingredient de bază în tabbouleh- salata cu bulgur, roșii și ierburi, dar și în kibbeh - chifteluțe din carne tocată, cu ceapă și mirodenii.

 „Întâlnit în bucătăria de zi cu zi în Orientul Mijlociu, Asia de Sud, dar și în Europa, l-am adoptat și noi. Este un aliment ce se gătește rapid, deoarece grâul este curățat, prefiert, uscat și măcinat în bucățele mai mari.  Cu un conținut bogat în minerale- calciu, fier, magneziu, fosfor, sodiu, potasiu, zinc, vitamine- C, B1, B3, B6, B12, A și acid folic și în acizi grași saturați, și nesaturați, aduce diversitate în bucătărie”, spune Luminița Catană.  

Cum preparăm salata

Aceasta ne dezvăluie și cum se prepară tabbouleh, o salată ce provine din bucătăria arabă și în special bucătăria libaneză. O găsim sub diferite denumiri, fie tabbouleh, fie bulgur fie kisir, în limba turcă.

Pentru această salată simplă de făcut este nevoie de câteva ingrediente și 10 minute timp de lucru.

Inregiente:   

100 grame bulgur fin; 200 grame pătrunjel- recunoscut pentru bogăția de vitamina C, proprietăți detox și reglator al tensiunii arteriale; 4 crenguțe de mentă proaspătă; 3 linguri de ulei de măsline; 2-3 roșii; o legătura de ceapă verde sau cam 10 cm de praz; sucul de la o lămâie, sare și puțin piper.

Mod de preparare:

Pentru început puneți într-un bol bulgurul și turnați apa clocotită peste el, cât să-l acopere și lăsăm până își dublează volumul, spălam bine pătrunjelul, uscăm cu un prosop, îndepărtam codițele și-l tăiem mărunt, tăiem și ceapa verde fin, iar apoi luam frunzulițele de mentă și le tăiem mărunt, roșiile vin tăiate cubulețe.

Se așează toate ingredientele într-un bol mare, peste care turnăm bulgurul, facem un dressing din ulei, suc de lămâie și sare, amestecam bine ingredientele și lăsăm să se pătrundă măcar 30 de minute. Puteți servi acest preparat simplu, ca și aperitiv, sau ca și garnitură pentru alte feluri de mâncare. Este extrem de simplu de preparat și aduce prospețime și culoare.

Dintre beneficiile pe care le aduce consumul de bulgur aș dori să menționez: îmbunătățește sănătatea inimii și a aparatului cardiovascular, și reduce riscul de accidente vasculare cerebrale, datorită conținutului bogat în fibre în primul rând. Contribuie la controlul glicemiei, prin reducerea rezistenței la insulină și a senzației de sațietate, susține digestia și flora intestinală. Contribuie la scăderea în greutate prin aportul de fibre, susținerea florei bacteriene și senzației de sațietate. Însă aș dori să știți că în cazul unui colon iritabil îl evităm și apelam la bulgurul din hrișcă, și este nevoie să ținem cont de hidratarea zilnică – adică o cantitate suficienta de apă consumată pe zi”, încheie Luminița Catană.   

Originea Bulgurului

 Numele Bulgurului provine din limba turcă și arabă, cu sensul de crupe și este un aliment obținut din crupele parțial fierte (de multe ori se găsește sub această denumire de crupe) ale mai multor specii de grâu dur, cel mai adesea din Triticum durum dar este disponibil și din hrișcă. Acesta din general celor ce au sensibilități la gluten. Cunoscut încă din antichitate, este menționat și în Biblie, iar cea mai veche descoperire arheologică datează din mileniul al VI-lea înainte de Hristos.

Ca și valoare energetică are 83 kcal pe 100 grame și este bogat în fibre, grăsimi și proteine, ceea ce îl face un aliment prețios.  

Cuvântul bulgur definește atât amestecul de boabe, cât și mâncarea ce-l are ca principal ingredient.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite