De ce este bine să folosim tarhon în mâncare. Sfaturile unui specialist în nutriție

0
Publicat:

Nutriționistul arădean Luminița Catană spune că și plantele aromatice pe care le folosim în mâncare au o importanță deosebită asupra sănătății, plus că dau un gust deosebit preparatului. 

Tarhonul este folosit în general la ciorbe FOTO Shutterstock
Tarhonul este folosit în general la ciorbe FOTO Shutterstock

De exemplu, tarhonul, are provine din Orientul îndepărtat și este înrudit cu lemnul Domnului, cu pelinul și pelinul negru.

„Denumirea în latina este Artemisia dranunculus și francezii adoră acest condiment. Aduce o contribuție remarcabila la înnobilarea muștarului, la salate, sosuri, castraveți murați și desigur noi românii îl iubim în ciorbe. Întâlnim multe varietăți de tarhon, cel francez este mai aromat datorita uleiurilor eterice conținute în cantitate mai mare, cel rusesc mai robust și mai puțin parfumat, dar conține cantități mici de estragol ce are efecte anticancerigene”, spune Luminița Catană.

Vitamina A și C

Tarhonul este  recunoscut în fitoterapie pentru conținutul sau bogat în: flavonaide, camarilei, taninuri; principii amare și fiosteroli; minerale, vitaminele A și C.

Totodată are următoarele beneficii: stimulează digestia; reglează apetitul; are efect antimicrobian și de reglare a ciclului menstrual, reducând și crampele menstruale; excelent bacteriostatic împotriva Escherichia coli, Staphylococus aureus și Staphylococus epidermis (Candida albicans și Aspergillus niger); diminuează inflamațiile și ameliorează durerile articulare, îmbunătățește reacția organismului (rezistența) la insulină.

Se regăsește în diferite suplimente, ceaiuri și  desigur în bucătărie. Se recomandă a fi conservat în oțet deoarece uscat își pierde repede aroma, însă aceasta se restabilește în mediul acid”, încheie Luminița Catană, nutriționist, naturist și Consultant internațional în sănătate, prevenție și profilaxie.

Luminița este nutriționit internațional FOTO arhivă personală
Luminița este nutriționit internațional FOTO arhivă personală

Încă din copilărie Luminița a îndrăgit plantele și a fost fascinată de natură. Aceasta a cunoscut numele plantelor înainte de a învăța să citească.

Arădeanca a făcut studii și în Germania și are peste 20 de specializări în nutriție, terapii, terapii alternative, uleiuri esențiale. Toate au scopul să îi ajute pe oameni să învețe cum funcționează organismul uman. Ea se bazează pe plante, uleiuri și terapii în orice vindecare.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite