Permise de conducere date pe șpagă. Codul care semnala polițiștilor că au un client

0
Publicat:

Procurorii din cadrul Serviciului teritorial Timișoara au finalizat un dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea permiselor de conducere, la Arad.

Permisele au fost cumpărate FOTO arhivă Adevărul
Permisele au fost cumpărate FOTO arhivă Adevărul

Mai mulți inculpați au fost au fost trimiși în judecată, sub control judiciar.

Este vorba despre fapte de corupție  legate de eliberarea permiselor de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad.

În acest dosar au fost trimiși în judecată nouă inculpați, între care cinci angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei practice a examenului de obținere a permisului de conducător auto în perioada 2022 – ianuarie 2023.

Astfel, în prezentul dosar, privind doar fraudarea probei practice, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, inculpații: Vasilică Bogdănel Mironescu, la data faptelor comisar șef de poliție; Daniel Bezergheanu, la data faptelor comisar de poliție; Ioan Gherheș, la data faptelor inspector principal de poliție; Marian Ioan Bozgan, la data faptelor agent-șef principal de poliție; Ionuț Tiberiu Stoica, la data faptelor agent șef de poliție. În sarcina lor s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită, comise în formă simplă și continuată.

D. C. I., la data faptei administrator al unei școli de șoferi, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită, S. P. I., la data faptei instructor auto, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită. Și în stare de libertate, inculpații: B.V. și H. C., pentru săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită, comise în formă simplă și continuată”, se arată în comunicatul remis de Direcția Națională Anticorupție.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt: „În contextul menționat mai sus, cei cinci inculpați, polițiști - examinatori în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Arad, ar fi primit de la mai multe persoane, prin intermediari (instructori auto sau alte persoane de încredere), sume de bani cuprinse între 200 euro și 400 euro, în legătură cu fraudarea examenelor practice, pentru obținerea permisului de conducere”.

Concret, banii ar fi fost remiși celor cinci polițiști de către intermediari fie direct, fie prin plasarea acestora în portiera dreapta-față a autoturismului cu care urma să se susțină proba practică.

De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării intermediarul l-ar fi „atenționat” pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: „Puteți avea grijă de cel/cea care este la volan?”, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată.

De precizat este faptul că, spre deosebire de persoanele favorizate în maniera de mai sus, candidații care susțineau proba practică fără a remite sume de bani ar fi fost conduși pe trasee dificile, astfel încât să aibă cât mai multe ocazii de a comite greșeli și implicit pentru a nu promova proba respectivă.

Nu au putut justifica proveniența banilor

În cauză, a fost efectuată o investigație financiară privindu-i pe inculpații Bozgan Marian Ioan, Bezergheanu Daniel, Ghergheș Ioan, Stoica Ionuț Tiberiu, Mironescu Vasilică Bogdănel, ocazie cu care s-ar fi constatat că aceștia nu ar fi putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 lei și 206.515 euro.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză și de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani, instrumente financiare, bunuri puse sub sechestru.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu 13 inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de dare de mită și complicitate la luare de mită.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecată, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, se mai arată în comunicat.

AradPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite