Nuielușele anului 2023. În TOP se regăsesc: „cea mai bună amantă” și „să ningă cu vise împlinite”

0
Publicat:

O comerciantă din vestul țării care vinde nuielușe de Sfântul Nicolae s-a reinventat. Cele clasice s-au transformat în unele cu mesaje și se pare că sunt la mare căutare. 

Nuielușele anului 2023 FOTO Claudia Untaru
Nuielușele anului 2023 FOTO Claudia Untaru

Astfel, pe lângă cele „cea mai bună învățătoate, soacră, mamă, soră, soț, coleg, șefă” sunt și cu „cea mai bună amantă”. Anca Toth spune că a scos nuielușele în fața căsuței amenajate la Târgul de Crăciun, din Piața Avram Iancu din municipiul Arad, încă de acum câteva zile.

A observat că se vând foarte bine cele cu mesajul „cea mai bună amantă”, dar și cele pe care a scris: „să ningă cu vise împlinite”.

La nuielușele respective s-a lucrat cu trei luni înainte și sunt din bambus, felii de portocale, mere, iar mesajele sunt scrise cu laserul. Prețul lor este de 10, respectiv 15 lei.

Ne pregătim cu trei luni înainte. Este de lucru mult. Sloganul anului este: «Să ningă cu vise împlinite». Este primul an când aveam astfel de nuielușe.  Personalizăm și pe loc. De asemenea, avem și globuri pe care le personalizăm tot la cerea clientului, cu diferite mesaje”, spune Anca.

Bărbații care au trecut prin zonă s-au amuzat când au văzut mesajul cu „cea mai bună amantă” și au mărturisit că vor cumpăra și ei, doar dacă totul rămâne un secret al lor cu cea care le vinde.

Povestea lui Moș Nicolae și a nuielușei 

Dacă mult timp, nuielușa se punea doar în ghetele celor mici, acum se dă și la adulți.

Tradiția spune ca ghetuțele să fie curate, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, iar darurile vor umple încălțările copiilor cuminți. Însă, cei care nu au fost cuminți primesc o nuielușă. Aceasta are rolul de le aminti micuților ca până la anul, să devină ascultători, iar în locul nuielușei, vor veni din nou darurile.

Moș Nicolae, sau Sfantul Nicolae, s-a născut în cetatea Patara din ținutul Lichiei din Asia. De mic copil, Sfântul Nicolae (în limba greaca înseamnă biruitor de popor) uimea cu minunile făcute, dovedindu- se un ales a lui Dumnezeu.

După ce i-au murit părinții, Nicolae și-a împărțit toată averea săracilor și a ctitorit mănăstirea Sionului aflată lângă Mira, capitala Lichiei, călătorind ca prelat la Ierusalim. În ultima parte a vieții sale, Sfântul Nicolae s-a retras la mănăstirea Sionului, unde a și fost înmormântat în anul 352 pe data de 6 decembrie. Opt ani mai târziu, împăratul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserică, în cartierul Vlaherne, cu hramul Sfântul Nicolae. Imprastiindu-se vestea că din mormântul său izvorăște mir, creștinii de pe tot pământul au făcut pelerinaje, vindecându- se de boli incurabile și având parte de tot felul de minuni.

Povestea nuieluşei lui Moş Nicolae – Sfântul Nicolae, pe atunci episcop de Myra, i-a dat o palmă ereticului Arie, care îndrăznise a huli cele bisericești. De aici a rămas în tradiție ca, celor neascultători, Moș Nicolae să nu le aducă daruri în ghetuțe, ci o nuielușă din ram de măr.

Cu timpul nuielușele au fost făcute cât mai comerciale pentru a se putea vinde cu ușurință. 

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite