FOTO Lacul cu nuferi din Moneasa, atracţia turiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lacul cu nuferi FOTO Claudia Untaru Creţu
Lacul cu nuferi FOTO Claudia Untaru Creţu

Cea mai frumosă campanie „Adevărul“ - „125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă“ continuă cu staţiunea Moneasa, un loc plin cu peisaje de poveste.

Staţiunea Moneasa  aflată la  o distanţă de 110 km de Arad îşi aşteaptă vizitatorii cu peisaje de poveste, ideale pentru câteva zile de relaxare.

Turiştii pot profita de ofertele promoţionale ale hotelurilor din zonă, pot admira lacul cu nuferi sau se pot menţine în formă pe terenurile de sport. Staţiunea Moneasa din judeţul Arad, supranumită „Perla Munţilor Apuseni”, oferă turiştilor o serie de atracţii, indiferent de anotimp. Lacul cu nuferi reprezintă cel mai vizitat obiectiv, aflat chiar în centrul staţiunii, care este situată într-o mică depresiune, la poalele munţilor Codru-Moma.

Localnicii spun că nimeni nu poate trece prin staţiune fără să viziteze şi lacul cu nuferi, care se află în Valea Văilor. Lângă lac se află prima vilă construită în staţiune, Nufărul, cum a fost denumită de austro-ungari. Construcţia i-a aparţinut contelui Weincheim. Clădirea a fost cumpărată de un om de afaceri arădean şi va intra în circuitul turistic. Localnicii au auzit că aici se va deschide un centru Spa care ar putea exploata şi virtuţile primului izvor de apă minerală descoperit în această zonă.

La începutul secolului trecut, vila era cea mai în vogă din zonă, dar acum zace în paragină, părăsită şi neîngrijită. Doar ornamentele de pe zidurile vechi mai amintesc de vremurile de glorie. Turiştii care se hotărăsc să viziteze staţiunea Moneasa au de unde alege când vine vorba de cazare. Se poate sta la căsuţe, cu 50 de lei pe noapte pentru două persoane. Cei mai înstăriţi pot dormi regeşte la unul din castelele din Moneasa. La pensiuni şi hoteluri preţul unei nopţi de cazare porneşte de la 100 de lei cu mic dejun inclus. În ceea ce priveşte mâncare, ofertele sunt unele diversificate. Se poate mânca atât în incinta hotelurilor, cât şi la diverse terase.

Iubitorii de sport pot închiria un teren de tenis, volei, fotbal, handbal sau pot alege să se menţină în formă într-o sală dotată cu aparate performante. Terenul de sport, dar şi sala pot fi folosite în orice anotimp. În staţiune se mai poate vizita şi Peştera Liliecilor, Izvorul Piatra cu Lapte, Cuptorul de Fier.

Moneasa- staţiune balneoclimaterică

Situată în nord-vestul ţării, la poalele munţilor Apuseni, într-o vale înconjurată cu dealuri împadurite, staţiunea Moneasa beneficiază de un climat cu influenţe mediteraneene. Apele minerale bicarbonatate, calcice, magneziene hipotone, mezotermale, contribuie la tratarea afecţiunilor aparatului locomotor, sistemului nervos periferic şi ale tubului digestiv. Cura aero şi helioterapeutică de care beneficiază turiştii aici, permite refacerea organismului după boli infecţioase şi după stări de surmenaj.

Principalele indicatii terapeutice specifice staţiunii Moneasa sunt: afecţiuni ale sistemului nervos periferic, afecţiuni neurologice periferice şi centrale, afecţiuni ginecologice cornice, nevroză astenică şi afecţiuni associate, boli metabolice şi de nutriţie. De asemnea, în baza proprie de tratament se oferă mai multe procedure, printre care curenţi diadinamici şi interferenţiali, magnetodiaflux, ultrasunet, unde scurte,  laserterapie, aerosoli, termoterapie, băi terapeutice cu ape minerale termale în căzi şi în bazin, băi galvanice, duş subacval, masaj segmentar manual, kinetoterapie la sală.

Cei care aleg sã meargă la Moneasa trebuie să ştie cã relaxarea este cel mai mare câştig. Vara, se poate merge la ştrand sau se pot face excursii în împrejurimi. Când vremea este urâtã şi nu permite explorarea împrejurimilor, turiştii au la dispoziţie şi un teren de tenis, de volei, fotbal, handbal, dar şi o salã de fitness dotatã cu aparate performante.

Locuri de vizitat în Staţiunea Moneasa

Acestea sunt: Peştera Liliecilor (aflat la distanţa de o oră de mers pe jos), Cariera de Marmură (45 de minute), Izvorul Piatra cu Lapte (20 minute) Grota Urşilor (10 minute), Cuptorul de Fier (10 minute), Rezervaţia de nuferi, Vârful Izoi, Stânca Laptelui, Tinoasa, Platoul Cârstnic, Cetatea Deznei.
Staţiunea are sală de teatru şi cinema, iar pe lacul de agrement vă puteţi plimba cu hidrobiciclete şi bărci închiriate. Ştrandul a fost refăcut în întregime şi include două bazine mici şi unul mare alimentate cu apă termominerală, precum şi un loc de joacă pentru copii.

Cariera de marmura neagră şi roşie este o altă atracţie turistica a zonei Moneasa. În interiorul carierei au fost descoperite peşteri distruse sau inaccesibile datorită exploatarilor. Rezervaţia de nuferi din staţiune adăposteşte o specie edenică descoperită în 1789 de botanistul P. Kitaibiel numită nymphaea lotus var. thermalis (specie de nuferi ce se regăseşte şi în Băile Felix şi Baile 1 Mai.

În urma exploatarilor de fier din zonă, a rămas cuptorul de topit ce are o înălţime de 10 metri şi a fost construit în secolul al XIX-lea din granit şi cărămida. Turiştii pasionaţi de preparatele culinare din peşte pot face o oprire la Hanul Dezna unde există o luncă de 300 – 400 metri ce are două heleştee destinate pisciculturii. De altfel alte obiective ce mai pot fii vizitate sunt Peştera Liliecilor (decorată cu stalactite şi stalagmite, săpată în marmură neagraă), Peştera Albă şi Grota Urşilor.

De asemenea, în drumeţiile montane se poate vizita şi platoul carstic Izoi Tinoasa sau Galeria de Sculptură din Piatră expusă în natură. Alte locuri ce merita văzute sunt Rezervaţia de Lauri ce se găseşte la 30 km de Moneasa, în satul Zimbru şi Tezaurul Dacic de Argint de pe DN79A. Tot în zonă se găseşte şi Cetate Dezna, situată pe Dealul Ozoiu, cetate ce a avut un rol important în apărarea Transilvaniei secolului al XIII-lea şi care a aparţinut familiei Losonczy şi ulterior turcilor.

Anual la Moneasa au loc mai multe festivaluri, printre care cel al clătitelor şi folcloric. 

În 1835, „Descrierea geografică a comitatului Arad” menţionează pentru prima dată folosirea apelor termominerale din regiune. Într-un raport din 1854 stă scris că staţiunea a fost vizitată de 27 de vilegiaturişti. După ce Ministerul de Interne Imperial de la Viena i-a conferit titlul de staţiune balneară, pe 13 mai 1886, numărul de turişti a crescut, în anul 1895, la 2 000 de persoane.

În staţiune se poate ajunge cu maşina dinspre Ineu pe  Drumul Naţional 79A, sau dinspre Gurahonţ pe DJ792E. Spre Moneasa circulă zilnic curse de autobuz din Arad şi din Timişoara.

Dacă ai fost în aceste locuri minunate şi vrei să ne povesteşti din amintirile tale sau vrei să ne sfătuieşti ce să mai vedem, ne poţi poţi scrie pe bucuresti@adevarul.ro, în secţiunea de comentarii sau pe pagina noastră de Facebook, 125 de locuri pentru care iubim România. Jurnal de vacanţă.
 

Arad

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite