Florica Erdodi este regina pastelor făinoase făcute acasă, din judeţul Arad
0
De un sfert de secol o femeie din Arad se ocupă cu producerea mai multor tipuri de paste făinoase, cum ar fi tăiţei de casă. Este o maestră în domeniul, iar clientele o vizitează şi de trei petru ori pe săptămână. Florica Erdodi face tăiţei de când se ştie, mai exact de 25 de ani.
Femeia povesteşte că lucra la CFR, la telecomunicaţii, iar în timpul liber s-a gândit că poate să-şi rotunjească veniturile. „M-am tot gândit ce să fac să mai câştig bani şi atunci mi-a venit ideea să fac tăiţei. Nu mi-am propus să mă îmbogăţesc, ci doar să am nişte câştiguri băneşti suplimentare. Ştiam că se pot vinde asemenea produse, iar atunci am decis să fac pasul spre acest domeniu”, spune Florica Erdodi. Femeia spune că are o reţetă pe care a învăţat-o de la mama ei. De mică, o ajuta pe mama ei când făcea tăiţei sau tăscuţe. „Atunci, consideram totul o joacă, cu timpul lucrurile au devenit serioase. Întreaga poveste s-a transformat într-o afacere. Când eram mică eram doar ajutor de bucătar, acum sunt pionul principal. Fac totul cu mare drag şi acest lucru contează enorm”, mărturiseşte Florica.
Are clienţi din ţară şi de peste hotare
De câţiva ani buni, femeia vinde tăiţeii în piaţă şi spune că are clienţii ei fideli. „Cel mai bine se vând gârtenii pentru că sunt făcuţi manual. Am clienţi din ţară, dar mai ales din străinătate. Când se întorc românii din străinătate vin şi cumpără de la mine, toţi îmi spun tanti Florica cu tăiţei. Cei mai mulţi duc paste făinoase din România şi prietenilor din ţările în care muncesc. Le spun că sunt produse bio, cu ingrediente de casă (ouă şi făină). Chiar şi patronii italieni, care au firme în Arad şi care sunt specialişti în paste, cumpără paste de la mine. Ei le laudă şi spun că sunt altfel decât pastele lor”, mai spune femeia. Tanti Florica cum îi spun clienţii, are o gamă bogată de produse. Pe lângă obişnuiţii tăiţei, tanti Florica mai produce tăscuţe, gârteni, melcişori şi tărhană, toate aceste produse fiind apreciate de către cei ce le cumpără. Având în vedere că sărbătorile de iarnă se apropie va urma o perioadă în care vânzările la produsele făcute de tanti flroica vor creşte semnificativ. „Tot timpul de sărbători trebuie să fac cantităţi mult mai mari decât în timpul anului. Oricum mie nu îmi este greu, deoarece făcutul tăieţeilor a devenit o mare pasiune”, mai mărturiseşte Florica. Femeia mai spune că doreşte să împărtăşească şi altora această pasiune şi ori de câte ori cineva vrea să înveţe aceste taine, ea le arată cu mare drag şi interes.
Când se vând cel mai bine pastele făinoase?
Cel mai bine se vând în perioada sărbătorilor, de Paşte şi de Crăciun, dar şi în perioada concediilor când se întorc românii de la muncă din străinătate.
Cât durează să produceţi 1 kg de paste?
Timpul de producţie diferă în funcţie de produs. De exemplu, 1 kg de tăiţei se face în aproximativ o oră, iar 1 kg de gârteni se face în trei, patru ore.
De când aveţi această pasiune?
De când eram mică şi mă uitam la mama cum găteşte. De atunci am prins drag şi pot să spun că am furat reţeta de tăieţei şi de gârteni.
Ce-i place
Femeia spune că îi place omenia. Îi plac oamenii care sunt de cuvânt şi muzica populară, pe care o ascultă când face tăiţei. „Mă ajută să îmi menţin ritmul de lucru. Pe lângă tăieţei îmi place foarte mult să şi gătesc mâncăruri tradiţionale româneşti”, spune Florica.
Ce nu-i place
La tanti Florica nu îi plac politicienii mincinoşi, care promit şi nu se ţin de cuvânt şi nici emisiunile în care aceştia de laudă sau se ceartă. „Nu-mi place direcţia în care merge ţara. M-am aşteptat la cu totul altceva, să fie mai bine”, mărturiseşte Florica Erdodi.
Profil
Născut: 12 martie 1954
Studii: Şcoala postliceală de telecomunicaţii din Timişoara
Familie: căsătorită