De ce este vital pentru sănătate consumul zilnic de ceai. Diferenţa între infuzii şi cele patru tipuri principale de ceai
0
Mulţi se întrebă dacă ceaiurile sunt sau nu sănătoase şi cu importanţă în dietă. Răspunsul vine de la un nutriţionist arădean care ne face o prezentare a modului în care trebuie consumate.
Nutriţionistul arădean Alexandra Olteanu spune că, în primul rând, trebuie făcută diferenţa între ceaiuri şi infuzii de plante.
„Ceaiul este o băutură obţinută prin infuzarea frunzelor uscate ale plantei Camellia sinensis (L.). În funcţie de gradul de oxidare a frunzelor, cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong şi ceaiul negru. Acum, că am lămurit despre care ceaiuri vorbim, haideţi să vedem care sunt beneficiile lui. În primul rând, vorbim de antioxidanţii din ceai, care ajută la protejarea împotriva bolilor cardio-vasculare şi degenerative şi, de asemenea, scad riscul atacului de cord. Ceaiul ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. Astfel, polifenolii care se găsesc în ceai protejează împotriva cancerului de sân, colon, piele, plămân, pancreas, ovarian sau de ficat”, declară Alexandra Olteanu.
Nutriţionistul arădean mai spune că ceaiul poate stimula rezistenţa la efort şi că oamenii de ştiinţă au descoperit că catechinele (antioxidanţi) din extractul de ceai verde cresc capacitatea organismului de a arde grăsimea ca şi combustibil, ceea ce reprezintă o rezistenţă musculară îmbunătăţită. Tot ceaiul este cel despre care am putea spune că ne ajută să ne păstrăm circumferinţa taliei sub control.
Ceaiul este hidratant pentru corp (chiar şi în ciuda conţinutului de cofeină!). De asemenea, consumul de ceai este legat şi de un risc mai mic de boala Parkinson.
„Într-un studiu, s-a ţinut cont pe lângă ceilalţi factori ca fumatul, activitatea fizică, vârsta şi indicele de masă corporală şi de consumul regulat de ceai, care a fost asociat cu un risc redus de boala Parkinson atât la bărbaţi, cât şi la femei. Şi în cazul demenţelor şi chiar a bolii Alzheimer, ceaiul poate fi considerat de mare ajutor. De ce? În timp ce mulţi factori influenţează sănătatea creierului, polifenoli din ceaiul verde contribuie la menţinerea sănătaţii acelei părţi ale creierului care reglează procesul de învăţare şi memorie”, spune nutriţionistul Alexandra Olteanu.
Ceaiul ar putea oferi protecţie împotriva razelor ultraviolete. Ştim că este important să se limiteze expunerea la razele UV şi cât de daunatoare poate fi această expunere. Vestea bună e că ceaiul verde poate acţiona ca un back-up de protecţie solară.
„Avem nişte studii care au constatat că ceaiul a ajutat la protejarea împotriva degenerării celulare la expunerea la radiaţii, în timp ce alte studii susţin faptul că ceaiul poate ajuta pielea noastră după expunerea la soare. Consumul regulat de ceai ar putea contracara, de asemenea, unele dintre efectele negative ale fumatului şi ar putea chiar reduce riscul de cancer pulmonar (o veste bună, în mod evident, dar nu şi o justificare pentru fumători). Ceaiul ar putea fi benefic pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Studiile sugerează că unii compuţi din ceaiul verde ar putea ajuta la o mai bună asimilare a zaharurilor de către diabetic”, adaugă Olteanu.
Nutriţionistul atrage atenţia că deşi majoritatea cercetărilor asupra ceaiului sunt pozitive, nu trebuie să ne aruncăm acum pe băutul de cinsterne de ceai.
„În primul rând, asigură-te că bei ceai dintr-o sursă bună, iar nu un produs contrafăcut care nu are niciunul din beneficiile de mai sus. Apoi, consumul de băuturi fierbinţi poate creşte riscul de cancer esofagian. Dă timp ceaiului să se răcească înainte de a-l savura. Nu toate ceaiurile sunt la fel! Beneficiile aduse de ceai organismului pot fi minimalizate sau maximizate în funcţie de tipul de ceai, prelucrarea şi conservarea lui, dar şi de modul în care a fost preparat”, încheie nutriţionistul din Arad.
Vă mai recomandăm: