Cum trebuie să folosim suplimentele alimentare. Medic nutriționist: „Multe nu sunt testate clinic”

0
Publicat:

Medicul nutriționist Vlad Roșca din Arad explică pentru „Adevărul” care sunt suplimentele alimentare necesare pentru sănătate de la nivel general la nivel celular.

Nu toate suplimentele fac bine organismului FOTO gds.ro
Nu toate suplimentele fac bine organismului FOTO gds.ro

Acesta spune că  foarte multă lume nu știe cum să administreze suplimentele și mai ales nu se cunoaște rolul lor pentru organism.

Vlad spune că există suplimente alimentare benefice organismului nostru, însă în același timp există și unele nocive.

Suplimentele alimentare în cea mai mare parte nu sunt testate clinic. Acesta este un prim aspect pe care trebuie cititorii să îl știe. Partea bună e că cele mai multe sunt bazate pe plante, iar efectele secundare posibile sunt restrânse. Ceea ce recomand eu este ca oamenii să nu folosească suplimente alimentare fără recomandare. Nu trebuie folosite fără a fi o carență în organism certificată și nicidecum nu vor înlocui alimentația”, spune Vlad Roșca.  

Recomandă mineralele 

 Arădeanul specifică faptul că  există sute de suplimente alimentare, însă cele pe care în general le recomandă sunt mineralele.

Noi nu prea ne mineralizăm din alimentați, deci nevoia este prezentă. Ceea ce oamenilor li se pare ciudat este faptul că nu recomand, chiar contraindic consumul de vitamine. Consumul de vitamine fără o carență certificată este total contraindicat.  Consumul de B12 fără o nevoie reală crește șansele de cancer pulmonar. Sunt terțe studii care arată că un consum de vitamine din suplimente cresc șansele de deces de orice boală cu câteva procente. Nu recomand însă consumul de colagen, deși e un trend acum. Nu recomand pentru că încă nu avem suficiente studii care să confirme absorbția lui pe cale exogenă cu excepția injectării subcutanate. Multe nu sunt testate clinic. Nu recomand consumul de suplimente alimentare pe bază de ceaiuri mai mult de două luni fără întrerupere, riscul de nisip la rinichi este ridicat”, a declarat medicul Vlad Roșca.

Medicul arădean are însă și câteva recomandări: „Consumul de probiotic pentru că nu prea ne îngrijim de microflora noastră, alimentar vorbind. Recomand consumul de melatonină, chiar dacă nu avem probleme cu somnul. Există studii care atesta că reduce riscul de cancer. Așadar, consumul de suplimente trebuie tratat precum consumul de medicamente sintetice”.

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite