Imunitatea în sezonul rece. Doctor nutriționist: „Sănătatea se obține prin alimentație, nu prin medicație“

0
Publicat:

Medicul nutriționist Vlad Roșca din Arad explică pentru „Adevărul” cum trebuie crescută imunitatea în sezonul rece. Acesta arată că imunitatea nu se dezvoltă prin suplimente alimentare, ci din mâncare.

Vlad Roșca este un cunoscut medic nutriționist din Arad FOTO arhivă personală
Vlad Roșca este un cunoscut medic nutriționist din Arad FOTO arhivă personală

Este cunoscut faptul că odată cu scăderea temperaturilor încep și anumite boli de sezon, cum sunt răcelile. Pentru a trece cu bine peste sezonul rece și a avea o imunitate de fier, dr. Vlad Roșca ne dă câteva ponturi. Acesta susține că imunitatea nu va fi dată din pastile, nici sintetice și nici naturale.

Acesta e primul mit pe care trebuie să îl clarificăm. Imunitatea este de două feluri: înnăscută și dobândită, aceste împărțindu-se fiecare în alte două categorii fiecare. Medicamentele nu intra în niciuna dintre ele, cu excepția vaccinurilor. Așadar, trebuie să ne orientăm în alt sens când vine vorba de imunitate, alt sens decât medicația. Imunitatea se naște încă dinainte să ne naștem, sună a clișeu. Totuși ne naștem cu o anume imunitate de la mamă și continuăm să o dezvoltam prin expunerea la mediu”, spune Vlad Roșca.

Legătura dintre alimente și imunitate 

Medicul arădean specifică faptul că „sediul” imunității noastre se află în intestin, mai exact în flora microbiană.

De aici pleacă legătura dintre alimentație și imunitate. Dacă echilibrul intestinal dintre bacteriile „bune“ și cele „rele“ este în regulă, imunitatea este și ea la rândul ei în siguranță. Dezechilibrele sunt cele care scad imunitatea și cresc riscul de îmbolnăvire. 

Alimentele bogate în culturi bacteriene vii precum murăturile, iaurtul, chefirul sunt cele care ne vor echilibra microbionul. Acestea sunt «soldații» angrenați în «armata» noastră imunitară. Ca orice vietate, și aceste culturi vii trebuie să se hrănească pentru a trăi. Acest proces este realizat de fibre și aici recomand un consum de 35 grame fibre pe zi. Printre alimentele bogate în fibre se numără avocado, verdețurile, ovăzul, migdalele, fasolea verde, fasolea roșie etc. Concluzionăm faptul că pentru o imunitate satisfacătoare avem nevoie de un microbiom sănătos care se datorează unei alimentații corespunzătoare”, încheie medicul Vlad Roșca.  

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite