Piramida alimentară indicată pentru a ne pregăti organismul de vară, chiar și de temperaturi extreme

0
Publicat:

Nutriționistul arădean Vlad Roșca ne vorbește despre ce tipuri de mâncăruri se pot consuma în perioada de primăvară pentru a ne pregăti organismul de sezonul festival.

Femeile sunt cele care doresc să se pregătească pentru sezonul estival FOTO Profimedia
Femeile sunt cele care doresc să se pregătească pentru sezonul estival FOTO Profimedia

Acesta susține că organismul nostru este ca o mașinărie complexă care funcționează pe bază de energie. Caloriile sunt sursa noastră de energie care ne permite să trăim și să desfășuram activitățile necesare.

„Spun complexă pentru că organismul nostru are nevoie da hrană și apă, însă aceste două elemente reprezintă o multitudine de elemente precum: micronutrienții și macronutrienții esențiali funcționarii. Primăvara este un anotimp blând din punct de vedere climatic care nu pune o presiune extremă pe corpul nostru, însă verile calde cu temperaturi extreme ne pot cauza probleme dacă corpul nostru nu este alimentat cu tot ceea ce e necesar ca el să funcționeze optim”, spune Vlad.

În ceea ce privește hidratarea afirmă că o putem realiza relativ simplu prin aport de apă. Deși este un obicei simplu, o mare parte din populație stă prost la capitolul hidratare explicând că nu simte nevoia de a bea apa.

Ca sfat pentru această categorie este să crească numărul de mese lichide precum supe sau ciorbe care să îi ajute în procesul de hidratare. Apa cu zeamă de lămâie este un truc bun pentru cei ce nu obișnuiesc să se hidrateze la timp, gustul îi va face să consume mai des decât dacă ar consuma apă.  Când vine vorba de hrană corpul nostru are nevoie de macronutrienți și micronutrienți pentru a funcționa. Fără aceștia, el ne va semnala dezechilibrele și carențele prin simptome precum slăbiciune musculară, lipotimie, stări de oboseală. În general primăvara este anotimpul în care majoritatea oamenilor vor să piardă kilogramele în plus pentru a se simți bine în pielea lor vara. Deloc greșit, însă dacă modul în care o fac nu este corect și conștient consecințele pot fi pe măsură. În primul rând, orice principiu de dietă ar folosi, nici un macronutrient nu trebuie să lipsească din alimentație”, mai adaugă Vlad Roșca.

În continuare acesta vorbește despre carbohidrați, vitamine și minerale, grăsimi și fibre:

Carbohidrații sunt cei de care oamenii se feresc atunci când vor să slăbească, iar excluderea lor completă din alimentație nu este benefică sănătății pe termen mediu și lung.

Recomandarea mea este ca procentajul de macronutrienți atât în slăbire cât și în condițiile unei alimentații sănătoase să fie stabilit de un specialist în domeniu în functie de tipul somatic, vârsta, sexul persoanei și eventualele patologii.

Vitaminele și mineralele din alimentație sunt micronutrienții indispensabili bunei funcționari ale organismului. Astfel dietele bogate în fructe, dar mai ales legume sunt esențiale. Primăvara și toamna sunt cele mai bune momente să ne axăm pe legume crude și gătite, iar vara este în regula să ne bucuram și de fructele de sezon. Totuși, în principal alimentația să fie mai bogată în legume decât în fructe.

Cartofii și porumbul cu moderanție

Recomand toate legumele, dar pe cei ce vor să piardă în greutate în această perioadă îi sfătuiesc să consume cu moderație cartofii și porumbul.

Grăsimile sunt esențiale în dietă fie că vrem să slăbim sau că vrem să mâncăm în mod sănătos și corect. Când spun grăsimi mă refer doar la cele sănătoase și aici amintesc avocado, semințele (nuci, migdale, caju, nuci pecan), dar și uleiurile presate la rece (ulei de in, dovleac). Acestea aduc un aport mare de acizi grași omega care suștin funcționarea organismului și a sistemului nervos.

Carnea slabă este de preferat în sezonul cald, primăvara și vara în principal pentru ca aduce un aport scăzut de grăsimi și este ușor de digerat.

Carbohidrații pe care îi putem consuma fără a ne face griji sunt cei din legume și cereale precum ovăzul, orezul brun, orezul basmati sau sălbatic. Numărul de carbohidrați ar trebui să fie de 4-5g/kg corp la o persoană care dorește mentenanță, iar 3g/kg corp pentru cei ce vor să piardă în greutate. Niciodată excluderea lor completă din alimentație nu este de loc un obicei bun și sănătos!

 În final să nu uităm de fibre. Acestea sunt cele care mențin colonul sănătos, care ne ajută în procesul de digestie și care ne feresc de balonări și constipație. Le găsim în legume și frunze verzi în principal, dar și în semințele de în care consumate dimineața pe stomacul gol (2 lingurițe) sunt probabil cel mai bun tratament în cazul constipației pe termen lung.

„În concluzie am conceput piramida alimentară pentru a ne pregăti organismul de vară, chiar și de temperaturi extreme. Începând de la hidratare continuând cu nutrienții necesari, cu aceste mici «reguli» o să aveți parte de o vară fără probleme legate de alimentație”, încheie nutriționistul arădean Vlad Roșca.

Nutriționistul Vlad Roșca ăși desfășoară activitatea în Arad FOTO arhivă personală
Nutriționistul Vlad Roșca ăși desfășoară activitatea în Arad FOTO arhivă personală
Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite