Cum poţi ajunge pilot în aviaţia civilă din România. Salariul de începător este situat între 2.000 şi 2.500 de euro

0
0
Bogdan Toader FOTO arhivă personală
Bogdan Toader FOTO arhivă personală

Are 22 de ani peste puţin timp va urca la manşa unui avion după ce a cheltuit o mică avere. Este vorba despre un tânăr din localitatea arădeană Zăbrani, care a muncit aproape patru ani pentru licenţa de pilot.

De mic, Bogdan Toader a simţit o atracţie pentru tot ceea ce este cu motor. Cu timpul şi-a dat seama însă că meseria de pilot ar fi tot ceea ce îşi doreşte. Prima dată Bogdan a început să zboare la Arad cu avioane ultra-uşoare.

„În luna octombrie a anului 2012 am început cursurile pentru licenţa de pilot privat în Timşoara, la compania Carpatair. Apoi, în vara anului 2013, am luat licenţa de pilot privat. Apoi, partea teoretică, pentru pilot de linie. Am promovat toate cele 14 examene în şase luni, ultimul fiind în luna august 2015. Între timp am mai acumulat câteva ore de zbor, deoarece ca să începi licenţa de pilot comercial ai nevoie de minim 150 de ore de zbor. Am zburat în jur de 100 de ore după ce am terminat licenţa de pilot privat”, spune Bogdan Toader.

De la începutul lunii februarie până pe data de 15 aprilie, Bogdan a fost în Polonia pentru licenţa de pilot comercial care îi permite să zboare un avion bimotor doar pe baza instrumentelor.

„Mai am nevoie de un curs care face tranziţia dintre avioanele cu motoare cu pistoane şi motoare cu reacţie şi zborul cu un echipaj, pilot, copilot şi procedurile pentru fiecare pilot”, mai afirmă tânărul arăden.

În mai puţin de două luni, Bogdan va termina cu toată pregătirea ce o mai are de făcut şi va aplica pentru un job la o mare companie aviatică. Pentru început s-a gândit la câteva: Ryanair, Wizz Air, Blue Air sau Tarom, apoi cu timpul spune că îşi doreşte să fie pilot la una dintre marile companii ale lumii.

Deşi Bogdan a început primele zboruri la Arad, el a făcut pregătire pe toate aeroporturile din ţară. La vârsta de 22 de ani se numără printre cei mai tineri care au făcut o asemenea pregătire. Până acum tânărul mărturiseşte că a cheltuit suma de 40.000 de euro, bani pe care cel mai probabil îi va recupera în maxim doi ani. Un salariu de copilot, la angajare, este situat în România între 2.000 şi 2.500 de euro.

bogdan toader

Bogdan, alături de tatăl lui, Marian FOTO Arhivă Personală

Pe data de 16 aprilie, după ce Bogdan a luat licenţa de pilot comercial în Polonia, tatăl lui, Marian Toader, a scris un mesaj emoţionant, pe pagina de Facebook: „De astăzi un nou pilot duce tradiţia familiei mai departe! Bogdan a promovat ultimul său examen în drumul său spre împlinirea visului; acela de a deveni pilot comercial! M-aş bucura ca într-un viitor apropiat sa-i fiu pasager, să aud în staţie vocea care îmi umple inima spunând: "comandantul vă urează bun venit la bord". Multe satisfacţii îti doresc în viitoarea ta slujbă, fruntea sus şi....cer senin!!”.

Bogdan nu iubeşte doar avioanele, el este pasionat şi de motociclism. Studiile superioare le-a urmat la Timişoara, la Politehnică.

Bogdan iubeşte şi motociclismul FOTO arhivă personală 

bogdan toader

Vă mai recomandăm:

Legea specială legată de pensionarea personalului aeronautic

Compania aeriană care a găsit cheia succesului în afaceri: stewardesele îmbrăcate în costume de baie VIDEO

Mai multe - Arad

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite