Chişineu-Criş, un oraş fără şomeri şi datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chişineu - Criş, oraşul fără datorii FOTO arhivă
Chişineu - Criş, oraşul fără datorii FOTO arhivă

Oraşul Chişineu-Criş, din judeţul Arad, a fost vizitat weekendul trecut de o delegaţie formată din oficialităţi din Ungaria, reprezentanţi ai unor firme de investitori străini în România şi o serie de alţi specialişti.

De ani întregi, nu există localnic care să nu aibă un loc de muncă în Chişineu-Criş. Ba mai mult, oraşul oferă locuri de muncă şi pentru cei din jur.

Primarul Gheorghe Burdan, care lucrează în administraţie din anul 1979, are 70 de ani şi a înţeles importanţa atragerii investitorilor şi a accesării de fonduri europene.

„Am iniţiat aceste întâlniri pentru a ne uni eforturile în acţiunea de a atrage cât mai multe fonduri europene pentru perioada 2014-2020. Suntem un oraş puternic: fără şomeri şi fără datorii“, a declarat primarul Gheorghe Burdan.

INVESTIŢII EXTINSE

În Chişineu-Criş se află şi liderul mondial în realizarea de utilaje agricole, Maschio Gaspardo.
„Avem noi investitori mari în oraş. Deşi sunt doar nouă mii de locuitori, în zonă «gravitează» în jur de 50 de mii de persoane. La noi lucrează atât persoane din localităţile vecine, cât şi din Arad, Bihor şi chiar Ungaria. Din Ungaria vin să muncească la Criş în special cei cu studii superioare şi specialiştii. Doar la Maschio Gaspardo lucrează 250 de persoane, iar pe viitor numărul lor se va dubla, deoarece investiţia se va extinde“, a mai spus primarul oraşului Chişineu-Criş.

Oraşul are judecătorie, Parchet, şapte bănci şi două licee. De patru ani nu au mai fost mărite taxele şi impozitele locale, iar primarul spune că nici nu a primit bani de la Consiliul Judeţean Arad.

Mai mult, unele utilităţi sunt la jumătate de preţ faţă de Arad, cum ar fi de exemplul metrul cub de apă. Gheorghe Burdan este primar al oraşului Chişineu-Criş din 9 februarie 1992. 

Oraşul Chişineu-Criş se numără printre cele mai vechi aşezări din vestul României, situându-se de o parte şi de alta a Crişului Alb, la o distanţă de 42 de kilometri de municipiul Arad şi la 72 de kilometri de municipiul Oradea. Oraşul Chişineu-Criş este traversat de şoseaua natională Arad-Oradea.
Gheorghe Burdan este primar al oraşului Chişineu-Criş din 9 februarie 1992 şi este decanul de vârstă al primarilor din judeţul Arad. „Am fost ales în funcţia de primar al oraşului Chişineu-Criş la alegerile locale din anul 1992. Am realizat foarte multe în decursul celor cinci mandate, cel mai important fiind în opinia mea faptul că, datorită numărului mare de firme care au venit în oraşul nostru, în Chişineu-Criş şomajul este practic zero. La noi în oraş, numai cine nu doreşte nu munceşte, pentru că locuri de muncă sunt” a declarat Gheorghe Burdan.

De Chişineu-Criş aparţine localitatea Nădab, în care sunt o parte dintre fabrici. Oamenii din zonă pot alege în ce domeniu să lucreze. O  intreprindere se ocupă de fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, alta de utilaje agricole pentru prelucrarea solului: scarificatoare, cultivatoare, combinatoare şi grape cu discuri.

Una din fabrici are ca producţie metalurgia aluminiului inclusiv a semifabricatelor extrudate.

De asemenea, Nădab Automotive Components este cea mai mare fabrică din localitatea Nădab – Chişineu-Criş. Bazată pe o istorie şi tradiţie solidă în domeniul confecţionării cablajelor auto, NAC a creat de-a lungul timpului mii de locuri de muncă. Putem spune că NAC are în mod constant 1300-2000 de angajaţi, iar echipa de conducere este formată din localnici.

„Putem spune că suntem norocoşi. Toată familia are loc de muncă. Nu contează că vorbim de fetele mele care abia au terminat liceul sau de mine care mai am câţiva ani până la pensie. Toţi municm aproape de casă şi asta este cel mai important”, spune Daniel Hălmăgean, din Criş.

Vă mai recomandăm: GALERIE FOTO: S-a lansat monografia oraşului Chişineu-Criş

FOTO Cuplul care a legat oraşul de sat

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite