FOTO Cuplul care a legat oraşul de sat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria şi Cristian
Maria şi Cristian

Cu ocazia aniversării a 45 de ani de când Chişineu-Criş a devenit oraş, un profesor-inginer care a predat ani de zile chimie şi fizică în localitatea arădeană, şi care acum este europarlamentar, s-a gândit la o statistică interesantă.

Iosif Matula a căutat ultima persoană născută atunci când localitatea era comună, şi prima persoană care s-a născut după ce localitatea a devenit oraş.

„Mi-am pus de multe ori întrebarea legată de «ziua de naştere» a oraşului nostru. M-am mulţumit însă de fiecare dată cu puţin, doar cu răspunsul primit: 1968. Anul acesta, ştiind că se împlinesc 45 de ani de viaţă a oraşului, am hotărât să fiu mai curios. Aşa cum se face în zilele noastre, am început printr-o căutare pe internet. Nicio şansă, nicio informaţie, ocazie cu care am constatat cât de tânăr este internetul, atât ca ani de viaţă, cât şi ca informaţii istorice stocate. Am continuat să analizez informaţiile din monografii, enciclopedii, arhive, legislaţie, site-uri oficiale, instituţii sau am apelat la cunoştinţe şi prieteni“, a povestit europarlamentarul din Chişineu-Criş.

Descoperiri cu ajutorul localnicilor


Acesta a descoperit în cele din urmă data exactă în care localitatea s-a transformat din comună în oraş.

„Am reuşit să aflu doar ceea ce ştiam, adică faptul că oraşul nostru «s-a născut» în anul 1968. În urma cercetărilor efectuate în Oradea şi Arad, am descoperit un prim document cu titulatura de oraş Chişineu-Criş pe 1 iunie 1968. Se pare că ar exista chiar şi pe 31 mai, dar cu aceeaşi dată sunt şi documente emise de fosta comună Chişineu-Criş. Ştampila oraşului a început să fie utilizată  şase săptămâni mai târziu, pe la mijlocul lunii iulie (probabil că a durat ceva timp până a fost confecţionată)“, a declarat Iosif Matula.
După ce a căutat peste tot, acesta s-a gândit să scrie despre acest lucru în ziarul local, în care să solicite ajutorul celor aproximativ 9.000 de locuitori.

„Eram convins că mulţi dintre chişeuani vor găsi documente exacte, care pot întări această variantă. Sau cei născuţi la sfârşitul lunii mai a anului 1968 şi începutul lui iunie se vor uita în certificatele de naştere, confirmând informaţiile mele. Mă gândesc chiar să premiem ultimul chişeuan născut înregistrat cu un certificat în comuna Chişineu-Criş şi primul chişeuan născut înregistrat cu un certificat în oraşul Chişineu-Criş“, scria Matula în articol.

Reacţiile nu au întârziat să apară şi astfel a aflat că ultimul certificat de naştere emis în comuna Chişineu-Criş a fost pe numele unei fetiţe, Maria Magdalena Keiser, pe 31 mai 1968, iar primul certificat din oraşul Chişineu-Criş a fost al lui Cristian Matei, la 3 iunie 1968. De fapt cei doi s-au născut în 22 mai – Cristian, şi 28 mai-Maria Magdalena, dar birocraţia acelor vremuri crea această diferenţă între ziua naşterii şi data la care evenimentul era înregistrat de către autorităţi.

Maria şi Cristian, căsătoriţi de 25 de ani

După ce s-au „intersectat” la maternitate, destinul a făcut ca Maria şi Cristian să se întâlnească din nou la şcoala generală împreună, apoi la liceu, pentru ca, mai târziu, să îşi întemeieze o familie. Cei doi sunt căsătoriţi de 25 de ani şi au o fiică în vârstă 24 de ani, Claudia.
Cei doi soţi, care pe 13 august au sărbătorit „nunta de argint“, nu ştiau că ei fac legătura între comună şi oraş. „Nu am observat niciodată că eu şi soţul meu suntem trecuţi în certificatul de naştere ca unul născut în comună şi unul în oraş. A fost o mare surpriză. Noi ne cunoaştem de mici, dar niciodată nu am ştiut acest lucru. A fost o surpriză şi pentru noi, atunci când am aflat“, a spus Maria Magdalena.

Soţii locuiesc şi lucrează în localitatea în care s-au născut. Magdalena este şefă de staţie la o benzinărie, iar Cristian este zugrav. Cei doi, pentru că au ajutat la identificarea exactă a datei în care Chişineu-Criş a devenit oraş, au câştigat o excursie la Strasbourg, în Franţa, din partea autorităţilor locale.

Deşi se cunosc de mici, Maria şi Cristian au început o poveste de dragoste pe când erau în clasa a X-a. Întreaga istorie a fost dezvăluită – cu acordul soţilor Matei, desigur – de Iosif Matula, în cadrul expoziţiei de fotografie „Crişul de ieri, Crişul de azi“, ce a marcat 45 de ani de existenţă a localităţii ca oraş. Ideea evenimentului, care a dus la descoperirea ineditului cuplu, a fost de a prezenta, în poze vechi şi noi, schimbările prin care a trecut Chişineu-Criş. Au fost 76 de lucrări expuse, care au putut fi admirate atât pe pereţii arhiplini ai unui bar din localitate, cât şi în format electronic.

Vizionarea fotografiilor a fost ca o călătorie în timp, multe instantanee fiind luate din aceeaşi poziţie, dar în ani diferiţi, prin aceasta putându-se observa dezvoltarea localităţii, dar şi anumite repere ale diferitelor epoci. Maria şi Cristian au fost invitaţi în faţa publicului prezent la eveniment pentru a vorbi despre descoperirea făcută. ;

Chişineu-Criş (în maghiară Kisjenő, în traducere „Ineul Mic”) este un oraş în judeţul Arad, situat în partea de nord-vest a judeţului, la 43 de kilometri faţă de municipiul Arad şi la 72 de km de municipiul Oradea.
Râul Crişul Alb împarte oraşul în două. Localitatea a luat naştere, în forma actuală, prin unirea satelor Pădureni şi Chişineu (Ineul Mic), aflate pe maluri opuse ale apei.

Localitatea este atestată documentar din 1202, însă în vatra actuală a oraşului arheologii au descoperit obiecte cu o vechime mai mare de 2.500 de ani.

Oraşul cu o populaţie de aproximativ 9.000 de locuitori s-a transformat dintr-o economie predominant agrar în una predominant industrială.

Au apărut mai multe fabrici ale unor investitori străini, aici fiind produse utilaje agricole, automotive şi componente electronice, afaceri din care un procent important din populaţie beneficiază de un loc de muncă.

Vă mai recomandăm: Mickey Mouse şi Minnie Mouse, în vizită la Liceul Teoretic „Mihai Veliciu” din Chişineu-Criş
 

GALERIE FOTO: S-a lansat monografia oraşului Chişineu-Criş

Arad



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite