Căminele de bătrâni, locurile sordide în care sunt siliți să își încheie zilele. „Au nevoie de îngrijire“

0
Publicat:

Căminele de bătrâni din țară încep să devină tot mai neprimitoare pentru cei care ăși duc veacul acolo. În urma unor controale în mai multe județe din țară au fost aplicate amenzi. Județul Arad se află printre ele. 

Bătrânii, siliți să trăiască în mizerie la finele vieții SURSA Pixabay
Bătrânii, siliți să trăiască în mizerie la finele vieții SURSA Pixabay

Autorităţile din Arad au descoperit nereguli în majoritatea căminelor de bătrâni verificate în luna februarie. Un număr de 12 amenzi au fost date pentru condiţiile igienico-sanitare precare. Valoarea totală este de 70.000 de lei, iar un centru a fost închis temporar.

S-au verificat 18 centre

Informația a fost confirmată de către reprezentanții Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Arad, are au afirmat că pe parcursul lunii februarie au verificat 18 centre pentru bătrâni, din care 12 au fost amendate, fiind aplicate şi 17 avertismente.

Comisarii au dispus oprirea temporară a activităţii unui centru, iar la alte trei, situate în municipiul Arad, au oprit folosirea unor alimente neconforme în valoare de 925 de lei.

Printre abaterile constatate se numără condiţii igienico-sanitare necorespunzătoare, lipsa informaţiilor privind alergenii, contracte încheiate cu beneficiarii în care nu sunt specificate clar clauzele, lipsa informării privind meniul, lipsa unor produse şi proceduri în blocurile alimentare, în care au fost găsite şi echipamente ruginite, lenjerii de pat uzate sau lipsa unor elemente de mobilier esenţiale, precum noptierele”, spun reprezentanții Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Arad.

Probleme în mai multe județe din țară

Astfel de nereguli sunt, de altfel, și în alte județe din țară. Toate au fost descoperite când Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a efectuat 416 acțiuni de control la azilele din întreaga țară.

Pentru neregulile găsite, comisarii ANPC au dat amenzi în valoare totală de 2,6 milioane de lei și au închis temporar zeci de unități de îngrijire a vârstnicilor.

„Este revoltător să văd cum unii semeni de-ai noştri, antreprenori sau administratori ai unor centre de îngrijire, pot manifesta un comportament lipsit de umanitate, mai ales când este vorba de persoane în vârstă şi felul în care acestea sunt «îngrijite» în căminele destinate vârstnicilor. Este inadmisibil să profiţi de pe seama acestora şi să le oferi servicii în bătaie de joc, doar din dorinţa de a realiza un câştig de pe urma lor, fără să te gândeşti că, în locul lor, ar putea fi părinţii sau bunicii tăi. Mulţumesc tuturor, mai ales angajaţilor acestor centre, care înţeleg gravitatea situaţiei şi ne sesizează”, a declarat vicepreşedintele ANPC, Sebastian Hotca.

În urma neregulilor constatate au fost date 322 de amenzi contravenţionale, în valoare de peste 2,6 milioane de lei, şi 287 de avertismente. Au fost oprite temporar serviciile în 53 de unităţi, din judeţele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Covasna, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Prahova, Satu Mare, Timiş, Vrancea, Bacău şi municipiul Bucureşti.

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite