Apa „acră“ de la Mocrea este consumată de sute de persoane în fiecare zi. Unii vin din Ungaria şi Serbia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa de la Mocrea este apreciată pentru proprietăţile ei curative FOTO Claudia Untaru
Apa de la Mocrea este apreciată pentru proprietăţile ei curative FOTO Claudia Untaru

Apa din izvorul de la Mocrea, din judeţul Arad, a ajuns să fie consumată şi peste graniţele României. Ungurii şi chiar sârbii care locuiesc în zone apropiate de graniţa cu ţara noastră vin periodic la Mocrea pentru a se alimenta cu apa sulfuroasă de aici. Aceasta are anumite proprietăţi curative, acesta fiind motivul pentru care aproximativ 200 de oameni vin zilnic la acest izvor.

Izvorul de apă sulfuroasă de la Mocrea a devenit foarte cunoscut şi în Ungaria, în ultimii ani. Numeroase familii din apropiere de graniţa cu România vin săptămânal să-şi ia apă sau plătesc arădeni care le transportă bidoanele pline contra unor comisioane. Apa "acră”, cum e cunoscută cea din izvorul de la Mocrea, a devenit sursă de afacere pentru câţiva localnici din zonele Ineu şi Seleuş. De câţiva ani, ei transportă apă în bidoane unor clienţi din judeţele vecine sau chiar din Ungaria şi Serbia.

Chiar dacă nu are gust bun şi miroase urât, cei care comandă apa sulfuroasă sunt convinşi de proprietăţile curative pe care se spune că le are şi plătesc mai mult decât pentru apa minerală din magazine. “Am câteva familii din Ungaria la care merg, la Mako şi Szeged. Alţi colegi merg şi mai departe. Nu cer mult, îmi scot transportul şi ceva în plus. Merg mereu cu un microbuz plin”, spune Dan Cornel. Acesta merge în fiecare weekend în ţara vecină, sâmbăta şi duminica. Alţi consumatori de apă de la Mocrea vin din Serbia, auzind de la cunoştinţe din Arad despre izvorul de la Mocrea.

În Arad, mii de familii ţin cură cu ”apă acră”, de mulţi ani, astfel că la Mocrea sunt în permanenţă oameni care stau la rând pentru a-şi umple bidoanele. Se estimează că cel puţin 200 de persoane merg zilnic la izvor.

În urma cererii mari, Primăria Ineu, cea de care aparţine localitatea Mocrea, a reamenajat zona, lucrările fiind încheiate zilele trecute. Au fost pavate aleile de acces, au fost montate bănci, coşuri de gunoi, a fost modernizat iluminatul şi, cel mai important este că au fost schimbate conductele vechi şi ruginite. Investiţia s-a ridicat la aproximativ 15.000 de lei, însă locul arată mult mai îngrijit.

image

Conform ultimului studiu farmacodinamic realizat, apa conţine anioni de clor, anioni de nitros, anioni sulfurici şi dicarbonici, cationi de sodiu, de potasiu, de calciu, de magneziu şi de fier, acid metasilicic şi metaboric, dioxid de carbon şi hidrogen sulfurat.

Toate aceste substanţe, dacă sunt în cantităţile optime, îi conferă apei proprietăţi curative în cazul multor afecţiuni. Ar fi benefică pentru tratarea bolilor digestive, în cure de diureză, pentru litiaze biliare, infecţii urinare cu conservarea funcţiei urinare sau în cazul sechelelor de după operaţii pe căile urinare. Apa mai este recomandată diabeticilor, dar este nerecomandată hipertensivilor.

Vă mai recomandăm: Scandalul apei calde, rezolvat pentru moment. ELCEN plăteşte către Romgaz 6 milioane de lei din datoria de 319 milioane de lei

FOTO Oraşe româneşti „intrate la apă“

Arad



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite