Scandalul apei calde, rezolvat pentru moment. ELCEN plăteşte către Romgaz 6 milioane de lei din datoria de 319 milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă Romgaz sistează livrarea de gaze naturale către ELCEN, bucureştenii vor rămâne fără apă caldă, susţin surse din cadrul producătorului de agent termic FOTO SHUTTERSTOCK
Dacă Romgaz sistează livrarea de gaze naturale către ELCEN, bucureştenii vor rămâne fără apă caldă, susţin surse din cadrul producătorului de agent termic FOTO SHUTTERSTOCK

Romgaz nu va sista pentru moment livrarea de gaze naturale către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), producătorul de agent termic, astfel că bucureştenii vor avea cel puţin pentru şapte zile apă caldă, după ce ELCEN a anunţat că va achita 6 milioane de lei din datoria de 319 milioane de lei pe care o are către producătorul de gaze.

UPDATE 11.46 ELCEN anunţă că a deblocat o parte din bonusul de cogenerare care trebuia primit de la Transelectrica, astfel că va plăti 6 milioane de lei către Romgaz, bani pentru gazele consumate în această săptămână. Compania dă asigurări că bucureştenii vor avea apă caldă. "Am reuşit să deblocăm o sumă din bonusul de cogenerare pe care trebuia să îl luăm pe 30 (septembrie, n.r.) în avans şi plătim gazele pe această săptămână, bonus de cogenerare de înaltă eficienţă pe care îl decontam cu Transelectrica pe data de 30. Şi plătim gazele către Romgaz. Astăzi facem ordinele de plată. Este vorba de 6 milioane lei (din bonusul de cogenerare de 9 milioane de lei - n.r.). Bucureştenii vor avea apă caldă", au arătat reprezentanţii ELCEN, citaţi de News.ro.

UPDATE 11.33 Gabriela Firea, primarul Capitalei, a afirmat că deconectarea de la infrastructura critică este faptă penală, astfel că Romgaz nu are cum să întrerupă alimentarea cu gaze şi, pe cale de consecinţă, ELCEN nu poate opri furnizarea apei calde către bucureşteni. Ea a mai spus că cele două companii deţinute de către Guvern trebuie să se restructureze şi să nu mai sperie bucureştenii. Potrivit lui Firea, declanşarea insolvenţei era o cerinţă legală pentru RADET, în caz contrar ar fi fost acuzată de bancrută. Ea a mai arătat că societăţile ELCEN şi RADET se vor plasa sub administratori judiciari, iar RADET va plăti numai sumele aprobate de judecători.

UPDATE 11.05 Reprezentanţii Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) au cerut conducerii Romgaz să continue furnizarea gazelor, urmând ca ELCEN să plătească o parte din datorie pe data de 30 septembrie. "ELCEN a cerut Romgaz o păsuire până la 30 septembrie, când ar urma să primească o sumă de bani de la Transelectrica drept bonusuri pentru cogenerarea de înaltă eficienţă. Suma nu este mare, dar ar acoperi o săptămână sau două din necesarul de gaze", au spus surse din cadrul companiei, citate de Agerpres.ro.

"Noi (ELCEN — n. r.) nu avem cu ce plăti gazele de la Romgaz, nu mai avem bani. Dacă Romgaz întrerupe livrarea de gaze, nu vom mai avea cu ce să producem căldură şi apă caldă", au mai arătat acestea.

UPDATE 9.45 Reprezentanţii Ministerului Energiei, cei ai Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) şi ai Romgaz s-au reunit de urgenţă în această dimineaţă la sediul ministerului, pentru a rezolva problema alimentării cu apă caldă a Capitalei, au declarat surse oficiale pentru Agerpres.


ELCEN şi Romgaz au acelaşi acţionar majoritar - Ministerul Energiei.

Oficialii Romgaz spun că situaţia critică creată, fără a consulta părţile implicate, necesită decizii de urgenţă care trebuie luate de toate părţile interesate, şi „din păcate aceste decizii nu aparţin în mod singular companiei Romgaz“. Datoria actuală a ELCEN  către Romgaz este de 319 milioane lei.

„Conducerea Romgaz SA urmăreşte cu preocupare evoluţia evenimentelor derulate după intenţia anunţată a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice - RADET Bucureşti de intrare în insolvenţă. Totodată, compania este preocupată şi de rostogolirea acestei decizii asupra activităţii companiei Electrocentrale - ELCEN Bucureşti, unul dintre principalii clienţi ai Romgaz“, arată Romgaz într-un comunicat transmis luni seara.

Romgaz a semnat în luna iulie 2016 două contracte de furnizare gaze naturale către ELCEN aflate în derulare până la data de 30 septembrie 2017, în valoare cumulată de 935,5 milioane de lei. De asemenea, cele două companii au convenit în luna august o reeşalonare a datoriilor restante ale ELCEN către Romgaz pentru o perioadă de 36 de luni.

„Recenta decizie care solicita intrarea în insolvenţă a ELCEN Bucureşti fără a informa în prealabil partenerii şi neîndeplinindu-se formalităţile prevăzute în contractele încheiate obligă conducerea Romgaz să acţioneze în limitele mandatului acordat de consiliul de administraţie şi acţionari, respectiv de a acţiona în interesul companiei şi a acţionarilor săi şi de a respecta în aceeaşi măsura toţi consumatorii cărora direct sau indirect le furnizează gaz în România“, arată comunicatul Romgaz.

Conducerea Romgaz arată că ELCEN i-a  comunicat că nu-şi mai poate onora obligaţiile contractuale începând cu data de 27 septembrie 2016. „Clauzele contractuale în vigoare şi experienţa din trecut care a condus la sute de milioane de lei datorie au obligat conducerea Romgaz să întrerupă furnizarea de gaze naturale începând cu acesta dată până în momentul în care se vor identifica soluţii şi masuri care vor putea permite ELCEN să acţioneze în conformitate cu contractele semnate cu Romgaz“, se mai precizează în comunicatul Romgaz.

Acesta mai arată că, în calitatea sa de companie de interes naţional, cotată la bursă, Romgaz SA are datoria „de a proteja, în egală măsură, interesele tuturor clienţilor şi pe cele ale acţionarilor, în deplina respectare a legii şi a angajamentelor contractuale“.

Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.

Acţiunile companiei se tranzacţionează pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti (BVB) şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%. Compania are o valoare de piaţă de  8,84 miliarde lei, echivalentul a 1,96 miliarde euro. 

Tribunalul Bucureşti a înregistrat luni cererea ELCEN de intrare în insolvenţă şi a stabilit primul termen de judecată în 6 octombrie.

Director ELCEN: Bucureştenii nu vor rămâne fără apă cladă

Directorul general al producătorului de energie ELCEN, Marcel Nicolaescu, a declarat luni seara, pentru News.ro, că marţi este stabilită o şedinţă la sediul Ministerului Energiei, la care va participa alături de reprezentanţii Romgaz, pentru a găsi împreună o soluţie astfel încât bucureştenii să nu rămână fără apă caldă.

El a dat asigurări că locuitorii Capitalei nu vor rămâne fără apă caldă.

Totuşi, surse surse din cadrul producătorului de energie termică au declarat pentru Agerpres că alimentarea cu agent termic în Capitală va fi întreruptă marţi, dacă Romgaz nu va mai furniza gaze către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN).

„Noi (ELCEN — n.r.) nu avem cu ce plăti gazele de la Romgaz, nu mai avem bani. Dacă Romgaz întrerupe livrarea de gaze, nu vom mai avea cu ce să producem căldură şi apă caldă“, au spus sursele menţionate.

De asemenea, grupul ENGIE România, fostul GDF SUEZ, unul dintre principalii furnizori de gaze naturale ai Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN), a anunţat, luni, că a luat act „cu surprindere şi profundă preocupare“ de decizia ELCEN de a iniţia procedura de insolvenţă a companiei, despre care spune că va avea consecinţe negative asupra Distrigaz Sud Reţele.

ENGIE afirmă că insolvenţa poate „periclita realizarea investiţiilor necesare exploatării în condiţii de siguranţă a reţelei de distribuţie a gazelor naturale“ la nivelul Capitalei şi în zonele operate de companie.

Cererea de insolvenţă a Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) va fi judecată de către Tribunalul Bucureşti în data de 5 octombrie, în vreme ce aceea a ELCEN în ziua imediat următoare, pe 6 octombrie.

În data de 22 septembrie, şi Consiliul de Administraţie al ELCEN a decis înaintarea cererii de insolvenţă a societăţii către Tribunalul Bucureşti, ca urmare a situaţiei financiare a companiei şi a hotărârii consilierilor generali ai Capitalei de intrare în insolvenţă a RADET.

Ulterior, în ziua imediat următoare, conducerea ELCEN, producătorul agentului termic livrat în Capitală, a luat decizia cererii de intrare în insolvenţă a companiei.

În prezent, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creanţele înregistrate de RADET însumează aproximativ 3,6 miliarde de lei, au precizat membrii CA al ELCEN.

Compania ELCEN este controlată de Ministerul Energiei şi produce şi distribuie energie termică şi energie electrică. Este cel mai mare producător de energie termică din România, asigurând aproape 40% din producţia la nivelul ţării şi 90% din producţia din Bucureşti.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite