Antrenorul de fitness care desfiinţează Kangoo Jumps şi Body Time: „Fiecare kilogram în plus apasă pe coloană şi asupra genunchilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kangoo Jumps FOTO alexbolocan.ro
Kangoo Jumps FOTO alexbolocan.ro

Un tânăr antrenor şi instructor fitness din Arad vine cu argumente care desfiinţează Kangoo Jumps şi Body Time. El spune că exerciţiile cu aparate care contractă muşchiul prin electrostimulare (X-Body, Body time etc.) distrug rinichii şi aduc riscul de a distruge muşchii, iar cei care doresc să-şi menţină genunchii şi coloana sănătoasă trebuie să le evite.

Andrenorul Sebastian Tepurica spune că este adevărat că sportul aduce beneficii sănătăţii, psihicului, previne anumite boli, ne scapă de energia negativă oferindu-ne o stare mai bună pentru activităţile noastre de zi cu zi, însă trebuie să fim atenţi ce gen de sport alegem.

„Dacă vom vorbi din punct de vedere al fitness-ului ne referim la ce tip de clase să alegem care să fie  constructive nu distructive organismului nostru atât  în interior cât şi în exterior. Fiecare dintre noi îşi doreşte prin sport să aibă o viaţă cat mai lungă şi sănătaosă dar uneori ne lăsăm duşi de val făcând lucruri de grămadă din entuziasm fără să analizăm ce înseamnă de fapt acel lucru pentru noi, iar aici vom vorbi despre Kangoo Jumps. Când faceţi un sport sunteţi obligaţi să vă uitaţi la ce efect poate avea efortul asupra articulaţiilor şi coloanei, degeaba aveţi o inimă sănătoasă şi o stare de spirit perfectă daca nu vă puteţi bucura de ele din cauza afecţiunilor de la nivelul articulaţiilor”, precizează Sebastian Tepurica.

Acesta spune că, Kangoo Jumps este o clasă distractivă, te scapă de stress, consumă multe calorii, dar trebuie să fim atenţi şi articulaţiile genunchiului şi coloana lombară.

„Gândiţi-vă doar că există mii de sărituri pe oră pe care fiecare articulaţie, fiecare kilogram în plus apasă pe coloană şi asupra genunchiilor, iar aceştia se inflamează din cauza sutelor de sărituri. Asupra coloanei acţionează la nivelul nervului sciatic care poate aduce dureri foarte mari până la afecţiuni pe termen prelungit chiar definitiv”, mai adaugă arădeanul.

Acesta ne explică şi ce se întamplă la nivelul genunchiilor: „nervii care răspund şi obţin senzaţiile la nivelul genunchiilor sunt aceeaşi de la nivelul soldului, picioarelor şi gleznelor şi sunt localizaţi în partea inferioară a spatelui. Durerea care rezultă din urma unui prejudiciu mai important se va transmite de-a lungul nervului şi va fi resimţită local, la suprafaţa genunchiului. Durerile de genunchi, în sine, pot să provină atât ca urmare a loviturilor locale dar şi a accidentărilor sau condiţiilor care ar putea afecta soldul, glezna sau partea inferioară a spatelui. În general acest tip de durere este fie acută (resimţită imediat) sau cronică (pe termen lung). Durerea acută de genunchi poate fi declanşata de un traumatism sau o infecţie acută. Durerile cronice de genunchi apar, deseori ca rezultat al unor leziuni sau inflamaţii (cum ar fi artrita sau tendinita, bursita)”. 

Afecţiunile la nivelul genunchiilor pot fi :

- tendinita ( inflamaţia tendonului cvadriceps în partea superioară a articulaţiei meniscului sau tendinita în partea de jos a tendonului patelar),
- bursita ( afecţiune care apare ca urmare a unui traumatism sau depozit de cristale, în urma cărora bursele genunchilor se pot inflama),
La nivelul coloanei vertebrale (zona inferioară a spatelui) poate provoca deplasari ale unor vertebre sau tasarea lor care pot duce la inflamarea nervului sciatic.
„Cand efectuăm sute, mii de sărituri putem ajunge la incontinenţă urinară de efort care înseamnă  pierderea involuntară de urină la efort sau exerciţii, la strănut sau la tuse. Aceste pierderi sunt de obicei în cantitate mică, dar uneori pot fi semnificative”, mai adaugă Sebastian.

Body Time

FOTO: ghidularadean.ro

Body Time

Arădeanul mai spune că  atunci când vorbim de sport vorbim şi de sănătate, nu doar de un aspect frumos lucrat. „Cu aparatele cu electrostimulare a muşchiului şi vorbim despre Body Time pentru că este cel mai cunoscut sau X-Body poţi arde până la 10.000 de calorii în 20 de minute şi slăbi 10-15 kg cu aceste aparate, dar este foarte riscant pentru că distrug rinichii, dar şi musculatura. 10000 de calorii este extrem de mult. Fiind atât de multe calorii arse într-un timp atât de scurt, respectiv 20 de minute, rinichii elimină o substanţă care este foarte nocivă din cauza şocului de calorii arse într-un timp scurt. Aparatele care se joacă cu muşchiul prin electrostimulare, ami exact ele contractă muşchiul artificial fără a ţine cont de oboseala muschiului, de forţa ,de antranemtul lui şi din această cauză pot rupe fibre musculare care duc la recuperarea mai grea pentru muschi. Mergand tot mai des se rup tot mai mult până se poate ajunge chiar la rupturi musculare.

Sebastian mai specifică că în unele ţări Kangoo-Jumps este aproape inexistent chiar dacă la început a făcut furori, iar aparatele care funcţionează prin electrostimularea muschiului (Body Time , X-Body) sunt interzise prin lege pentru că distrug organele interne.

„Nu există sănătate sau corp bine sculptat  într-un timp scurt şi sănătos. Alergarea, exerciţiile făcute pe baza greutăţii corporale sau cu greutăţi libere, alimentaţia corectă este singurul factor care îmbunătăţeşte organismul”, încheie antrenorul.

Vă mai recomandăm: 

Beneficii şi contraindicaţii pentru kangoo jumps. De ce slăbitul pe ghete nu este pentru oricine şi ce afecţiuni poate agrava

Nu tot ce ştim despre exerciţiile fizice este şi adevărat: 6 mituri despre sport demontate

AradPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite