Vânzările la carnea de porc , mai slabe cu 50% decât anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bate vântul prin hala de carne!
Bate vântul prin hala de carne!

Magazinele de carne şi supermarket-urile din Alexandria şi-au umplut galantarele cu toate soiurile de carne de porc, dar vânzările sunt foarte slabe.Comercianţii se tem că vor rămâne cu carnea în galantare, pentru că oamenii nu mai au bani, iar cei care cumpără porc, preferă să îl ia, viu, la jumătate de preţ.

În hala de carne din Piaţa centrală, galantarele sunt pline cu carne de porc, dar toţi comercianţii se plâng de lipsa cumpărătorilor. „ Anul acesta este dezastru. Nu ne-am aşteptat la aşa ceva . Păi, anul trecut, pe vreme asta aveam vânzări de zeci de milioane pe zi. Acum, vânzările sunt mai slabe  cu 50%. De fapt, nu vindem nici jumătate din ce vindeam anul trecut. Ne temem că vom rămâne cu carnea nevândută. Sunt foarte slabe vânzările”, ne-a spus Ioana Aciu, un comerciant din hala de carne.
Pulpa de porc se vinde la Alexandria cu 17 lei kilogramul,  iar kilogramul de ceafă de porc este 18-20 de lei kilogramul. Muşchiul şi cotletul de porc este 20-22 de lei kilogramul, iar spata este 16 lei kilogramul. Carnea de tocat  este 12 lei kilogramul , costa se vinde cu 16 lei kilogramul, iar oasele de porc se vând cu 4, 5 lei pe kilogram. Un kilogram de cârnaţi prospeţi costă 16, 5 lei kilogramul.
Deşi comercianţii susţin că preţurile sunt aceleaşi ca şi anul trecut, sau chiar mai mici cu un leu, alexăndrenii  sunt de altă părere. Afectaţi rău de criza financiară din acest an, cei mai mulţi alexăndreni consideră că preţurile sunt prea mari pentru posibilităţile lor financiare . „ Nu ne permitem să cumpărăm anul acesta,  cum luam anii trecuţi. Ca să avem ce pune pe masa de Crăciun, să facem şi sarmale şi cârnaţi şi maţe, ar însemna să luăm cam 7-8 kilograme de pulpă de porc, plus grăsime şi maţe. Cred că m-ar ajunge la 200 de lei, carnea pentru o masă decentă  Crăciun. Nu îmi permit, o să renunţăm la cârnaţi anul acesta. Mai mult de 50-70 de lei, ceea ce înseamnă trei kilograme de carne nu îmi permit să dau. ”, ne-a  spus Ilinca Curelea, o pensionară de 64 de ani.

Kilogramul de porc în viu, mai ieftin cu 50% decât carnea din galantare

Crăciunul  din acest an pare a fi mai profitabil pentru ţăranii care au porci vii de vânzare, decât pentru comercianţii din magazine.  În târguri, porcii vii se vând cu 8 sau chiar 7 lei kilogramul, cu 50% mai puţin decât carnea din galantare. Ţăranii spun că au mai lăsat la preţ, faţă de anul trecut când porcii vii de vindeau cu 10 lei kilogramul,de teamă să nu rămână cu animalele nevândute. „ Am zis să îi dau 10 lei şi anul acesta, dar am fost două zile la târg şi nu am vândut niciunul. Am lăsat şi eu la preţ, ca ceilalţi şi am dat cu 8 lei, doi porci”, ne-a spus Tudor Părpălea, un ţăran din Vităneşti .
Varianta considerată cea mai avantajoasă de alexndreni este cumpărarea de sferturi sau jumătăţi de porci, în viu . „ Am luat un sfert de porc la vreo 30 de kilograme cu 8 lei kilogramul. Am găsit alte trei familii cu care l-am împărţit şi am ieşit mai bine aşa”, a spus Toma Nedelea, un alexăndrean de 42 de ani.

Alexandria

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite