Interpretul Liviu Vasilică, comemorat la Alexandria, la 11 ani de la tragica sa dispariţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La monumentul lui Liviu Vasilică din faţa Palatului Administrativ din Alexandria s-au adunat astăzi zeci de persoane la momentul de comemorare în memoria artistului, iniţiat de Prefectura Teleorman.

Pe 19 octombrie 2004, Liviu Vasilică, interpretul de muzică populară care a făcut cunoscut Teleormanul în întreaga ţară s-a stins din viaţă, după o grea suferinţă, lăsând în urmă o familie şi un public îndurerat, dar şi adevărată comoară de folclor clădită cu muncă şi pasiune. Comemorarea marelui artist Liviu Vasilică a fost marcată în fiecare an de familie şi de cei care i-au iubit muzica, mai puţin de autorităţi. Anul acesta, pentru prima dată, prefectul de Teleorman, Daniela Carmen Dan a luat decizia de a comemora aşa cum se cuvine memoria marelui artist şi a lansat, virtual, invitaţii la momentul de comemorare pentru toţi cei care l-au cunoscut, admirat sau iubit de interpret. Fiul artistului, Florin Vasilică, cel care duce mai departe muzica îndrăgitului interpret teleormănean a deschis evenimentul de comemorare,  cu un moment de reculegere în memoria celui care a fost Liviu Vasilică.

”Cred că nu mai are rost să spunem ceea ce a reprezentat pentru judeţul Teleorman. Cred că fiecare teleormănean ştie că a avut acolo un ambasador adevărat atât în ţară cât şi în străinătate, al culturii teleormănene şi cred că va rămâne cel mai mare ambasador şi icoana muzicii populare teleormănene. Vreau să-mi cer scuze pentru lipsa de modestie, dar să ştiţi că pe unde noi umblăm şi noi, la rândul nostru, facem cinste acestei zone  şi ducem mai departe ceea ce ne-a lăsat tatăl meu ca şi moştenire morală şi de suflet. A fost necesar să vină o femeie în administraţia judeană  ca să putem face o comemorare aici. Sper să fie un început, să nu ne oprim aici, să facem până la urmă ceea ce ar trebui”, a spus fiul regretatului artist la slujba de comemorare.

La statuie au fost depuse jerbe coroane de flori şi un sobor de preoţi a susţinut slujba de pomenire. Cele mai frumoase dintre melodiile lui Liviu Vasilică au răsunat astăzi în zona Palatului Administrativ.

”Când spui Liviu Vasilică, spui Teleorman, spui cântec , spui iubire, spui măreţie, spui putere, căci el asta a făcut. A dat Teleormnului şi cântec , şi iubire, şi mândrie , şi putere; ne-a dăruit sufletul lui bun îmbrăcat în cămaşă cusută cu floare, ipingea şi opinci, căci a păstrat straiul şi portul nostru teleormănean ca pe cale mai preţioase veşminte."Doctorul în opinci" ne-a făcut acest dar şi nu a dorit în schimb decât câteva aplauze calde. Eu îi sunt datoare lui Liviu Vasilică că ma făcut să trăiesc mândria că sunt din Teleorman. El este un fenomen, el este un om complet şi spun că asta pentru că sunt convinsă că acolo unde este acum, printre îngeri, arde ca o flacără vie şi mai cred cu convingere că încă mai cântă”, a spus Daniela Carmen Dan,prefect de Teleorman.

Liviu Vasilică, cel mai mare interpret de folclor pe care l-a dat Teleormanul, s-a născut la data de 2 iulie 1950 în comuna Plosca, judeţul Teleorman. Toată viaţa sa a stat sub semnul folclorului. De profesie medic pediatru, Liviu Vasilică şi-a început activitatea activitatea artistică de solist de muzica populară în perioada studenţiei. Originalitatea repertoriului şi stilul unic de interpretare l-a propulsat pe primul loc la toate etapele naţionale ale  ale Festivalurilor Artei Studenţeşti. A debutat în cadrul emisiunii Tezaur Folcloric de pe postul naţional de televiziune. 

image

Cântecele lui Liviu Vasilică au făcut Teleormanul cunoscut la nivel naţional, ca fiind o oază de folclor autenic. Pasiunea lui Liviu Vasilică pentru tradiţii şi folclor a trecut dincolo de muzică, el fiind un cunoscut colecţionar de costume populare. Medicul pediatru Liviu Vasilică şi a petrecut mai toată viaţa pe scenă, ajungând un simbol al judeţului. 

Cariera sa ar fi continuat dacă Dumnezeu nu s-ar fi grăbit să-l ia la el pe artist, mult prea devreme. Liviu Vasilică s-a stins din viaţă în data de 19 octombrie, la 54 de ani, după o boală grea.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite