România marchează Ziua Holocaustului. Iohannis: „România a ales să-şi asume trecutul, să-l discute şi să-l înţeleagă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, preşedintele României, a susţinut un discurs la comemorarea Zilei Holocaustului
Klaus Iohannis, preşedintele României, a susţinut un discurs la comemorarea Zilei Holocaustului

Autorităţile române marchează, joi, Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului printr-o serie de manifestări. Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs în memoria victimelor Holocaustului din România, evrei şi romi deportaţi şi ucişi în anii '40.

Preşedintele a vorbit despre modul în care Guvernul Antonescu i-a persecutat pe evrei şi despre asumarea trecutului de către statul român.

„România a ales să-şi asume trecutul, să-l discute şi să-l înţeleagă. E o formă de tărie, nu de slăbiciune. În România nu mai sunt posibile lucruri ca în acei ani (n.r.-1941-1944) tulburi. Ceea ce s-a întâmplat în Transnitria a fost groaznic. Pentru noi, Transnistria din vremea războiului este imaginea unui pământ îndepărtat, în care copii şi bătrâni, femei şi bărbaţi nevinovaţi au fost deportaţi şi obligaţi să trăiască în ghetouri şi lagăre. Îngheţaţi pe câmpurile sterile, chinuiţi de foame, epuizaţi de boli, hăituiţi şi persecutaţi ori seceraţi de gloanţe, zeci de mii de oameni au pierit aici, între 1941 şi 1944, pentru unica vină de a fi fost evrei sau romi. La mai bine de şapte decenii de la acele vremuri tragice, suferinţa supravieţuitorilor nu se poate şterge, durerea nu se poate stinge, iar ceea ce au pierdut nu poate fi vreodată recuperat. Putem să facem însă altceva. Să nu lăsăm memoria lor să dispară şi trebuie să construim o lume mai bună, o lume în care să respectăm demnitatea umană“, a declarat liderul de la Palatul Cotroceni

De asemenea, Iohannis a precizat că „orice forme de intoleranţă, rasism, ură şi discriminare reprezintă ameninţări la adresa democraţiei. De aceea voi continua să apăr acele modele şi acţiuni din societate care contribuie la promovarea responsabilităţii şi toleranţei, non-discriminării şi respectului pentru demnitatea fiinţei umane.“.Pentru a sublinia deschiderea României faţă de Israel şi poporul evreiesc, a fost ales şi realizarea memorialului în centrul Bucureştiului.

„Sprijin înfiinţarea unui muzeu al evreilor şi un muzeu al Holocaustului în Bucureşti“,a mai spus preşedintele României.

Iohannis a marcat Ziua Holocaustului FOTO Facebook

Preşedintele Knesset-ului: Europa de astăzi uită şi antisemitismul creşte

Sosit special la Bucureşti pentru această zi, preşedintele Knesset-ului, Yuli-Yoel Edelstein a declarat, miercuri, în plenul Parlamentului României că Europa uită astăzi trecutul, iar evreii se tem să îşi recunoască religia în public.

”Din păcate Europa de astăzi uită şi antisemitismul creşte şi evreii de pe continent sunt din ce în ce mai neliniştiţi, nu doar atacurile teroriste ocupă primele pagini, precum cele de la Paris, Copenhaga, dar şi atunci când eşti scuipat sau asaltat şi atunci când vedem cimitire, sinagogi sau chiar monumente comemorative ale holocaustului deteriorate, precum şi teama de arăta ca un evreu, de a purta colierul lui David sau kipa în public şi mulţimile strigând moarte evreilor şi evreii la gaz. Este cutremurător, dar nu surprinzător să auzim un studiu recent care arată că 70% dintre evrei se tem să-şi recunoască religia în public, doar 15% îşi duc copiii la slujba de anul nou în sinagogă”, a spus oficialul israelian într-un mesaj adresat miercuri în plenul Parlamentului României.

Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului

Guvernul României a decis ca data de 9 octombrie este să fie dedicată comemorării, în plan naţional, a Zilei Holocaustului, moment care marchează începutul deportărilor populaţiei evreieşti în Transnistria în 1941 de către autorităţile antonesciene. Prima Zi Naţională de Comemorare a Holocaustului a fost marcată în 2004.

Memorialului Victimelor Holocaustului din România a fost inaugurat la 8 octombrie 2010, cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului. Realizarea Memorialului a fost iniţiată in anul 2005, ca urmare a recomandărilor Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului din România, ca expresie a datoriei de a recunoaşte şi de a asuma crimele comise în timpul celui de-al doilea război mondial împotriva comunităţii evreieşti şi împotriva comunităţii rome.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite