Ideo Ideis, singurul eveniment cultural din Teleorman, în 2011

0
Publicat:
Ultima actualizare:

  Criza se resimte şi în domeniul cultural din judeţ, festivalurile organizate de zeci de ani fiind stopate din cauza fondurilor. „Ghiocelul de aur” şi „Pe deal la Teleormănel”, două dintre cele mai cunoscute spectacole de muzică populară nu se mai organizează de anul trecut şi se pare că nici în 2011 nu se vor ţine.

  Cu o tradiţie de cinci ani, festivalul de teatru pentru tineri, Ideo Ideis a fost singurul care s-a organizat anul trecut la Alexandria. Organizatorii acestui spectacol-concurs spun că festivalul se va organiza, ca în fiecare an, asta pentru că banii care susţin acest concurs vin atât din partea autorităţilor locale, respectiv primărie şi Consiliul Judeţean Teleorman, dar şi din sponsorizări de la firme private. „Vom organiza festivalul ca în fiecare an, în luna august, dar nu am stabilit încă o perioadă anume, însă cu siguranţă se va organiza”, ne-a spus unul dintre directorii festivalului, Andreea Borţun.  Ca o noutate, organizatorii festivalului, vor aduce anul acesta o componentă europeană. „Vrem să aducem un spectacol de teatru din afara ţării sau un trainer pentru atelierele de teatru. Până acum, la ateliere, veneau doar mari actori ai scenei teatrale româneşti. Nu ştim exact cu ce ţară vom colabora, cred că cu Franţa, dar nu este nimic stabilit”, a adăugat organizatoarea. Ca şi în 2010, organizatorii festivalului Ideo Ideis vor să continue colaborarea cu teatrul „Metropolis”, din Bucureşti, al cărui director este George Ivaşcu, cu care spun că au lucrat foarte bine şi i-a ajutat cu organizarea festivalului.
  Două festivaluri recunoscute, omorâte de criză
Centrul Cultural Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Tradiţiei Populare Teleorman nu va organiza nici anul acesta cele două festivaluri de muzică populară, „Ghiocelul de Aur” şi „Pe deal la Teleormănel”. Reprezentanţii instituţiei spun că nu sunt mari şansele ca în 2011, acestea să se reia. „Deocamdată nu s-a făcut bugetul pe 2011, am introdus în planul de buget şi aceste două festivaluri, dar şi anul trecut a fost la fel şi nu s-au ţinut. Însă nu cred că avem şanse să le mai reluăm”, ne-a spus purtătoarea de cuvânt a centrului cultural, Iuliana Cîrnaru.
 Deşi iniţial la începutul lui 2010, au fost prevăzute în buget sumele necesare pentru ca cele două festivaluri să se organizeze, până la urmă nu s-au mai ţinut. A fost primul an când când s-au oprit la cea de-a 41 ediţie. Mulţi interpreţi de muzică populară din judeţ s-au făcut cunoscuţi pe scena festivalului „Pe deal la Teleormănel”. Dintre aceştia amintim pe Liviu Vasilică, Alin Trocan, Gelu Voicu şi Verginica Neagu.


Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite