Giurgiu se împrumută pentru a schimba contoarele de apă. Unde este cea mai scumpă apă din țară

0
Publicat:

Consilierii judeţeni din Giurgiu au aprobat marți, 14 noiembrie 2023, în şedinţă extraordinară, garantarea a trei credite bancare în valoare totală de 8,36 milioane de lei. pentru finanţarea rambursabilă ce va fi contractată de compania de apă din judeţ.

Apa, prețioasă în România FOTO Arhivă
Apa, prețioasă în România FOTO Arhivă

Creditul va fi folosit pentru ducerea la bun sfârşit a investiţiei referitoare la schimbarea contorilor la consumatorii din municipiul Giurgiu.

Proiectul acesta este în mod concret pentru montarea a 1.450 de contoare, dintre care au montat deja aproximativ 700 şi trebuie neapărat să îi monteze pe toţi până la sfârşitul anului, iar garantarea celor trei credite în valoare totală de 8,369 milioane de lei este făcută de către Consiliul Judeţean Giurgiu în calitate de acţionar majoritar al SC Apa Service S.A. Giurgiu. Societatea a început montarea contorilor în zonele de blocuri pentru că au termenul foarte strâns de realizare a proiectului, până la finalul acestui an şi durează mult mai mult să schimbi contori la case unde modalitatea de intervenţie şi durata intervenţiei este mult mai mare”, a declarat, în cadrul şedinţei extraordinare a CJ Giurgiu, preşedintele instituţiei, Dumitru Beianu.

El spune că acest proiect va continua cu montarea contoarelor de apă la toţi consumatorii individuali din municipiul Giurgiu, unde există solicitări şi unde se justifică această investiţie.

În final, toţi cei 31 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţă au votat pentru aprobarea garantării acestor credite în valoare totală de 8,369 de milioane de lei.

Conform site-ului Autorității Naționale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) care aprobă tarifele propuse de către operatori și care ține și evidența acestor tarife, la 1 februarie 2023, cel mai mare preț îl are Compania de Apă Buzău, care își taxează clienții cu un preț de 15,54 lei/mc, dintre care 8,22 lei/mc pentru apă și alți 6,03 lei/mc pentru canalizare și epurare, în total, aplicând și TVA 9%.

Operatorul Apa Vital Iași practică un tarif total (apă și canal, inclusiv TVA) de 15,53 lei/mc, tot peste 15 lei/mc plătind și abonații societății Apă-Canal Ilfov – 15,30 lei/mc.

Cu aproape 15 lei/mc (14,99 lei), Compania de Apă Olt are al patrulea cel mai mare tarif, urmată de AQUABIS S.A. Bistriţa Năsăud, cu 14,31 lei/mc.

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite