Ce soluţii a găsit RAJA pentru a menţine scăzut preţul apei. De ce nu pot fi accesate fonduri europene
0
Specialiştii RAJA Constanţa, regie care deserveşte peste trei milioane de beneficiari din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov şi Bacău, spun că există mai multe soluţii pentru ca preţul apei să nu crească.
O primă soluţie ar fi modificarea legislaţiei care să permită operatorului care efectuează lucrări să le poată deconta - a declarat Aurel Presură, directorul Regiei Autonome Judeţene de Apă Constanţa (RAJA), citat de ct100.ro.
Spre exemplu, în oraşul Constanţa, lucrările pe două mari artere, Ştefan cel Mare şi Ion Lahovary, au fost abandonate de constructor din motive financiare. Atunci, RAJA a intervenit şi a finalizat lucrările cu propriile echipe. Pe Ion Lahovary se circulă din nou, iar pe Ştefan cel Mare s-a reintrat în grafic. Cheltuielile nu sunt însă eligibile.
„Prima uşă la care o să batem va fi cea a ministrului Fondurilor Europene. Noi nu putem să cofinanţăm la nesfârşit. Avem deja o cofinanţare de 6% din acest proiect care a ajuns deja la 680 de milioane de euro”, a explicat Presură.
Preţul la utilităţi majorează costurile
O altă problemă cu care se confruntă întreaga economie este preţul la utilităţi. RAJA, care consumă cea mai mare cantitate de energie din Dobrogea, va ajunge anul acesta la un consum de 100.000 de megawaţi.
„Dacă până în aprilie 2022, RAJA Constanţa plătea un milion de euro pe lună pentru energie, începând din luna mai plătesc aproximativ două milioane de euro, în condiţiile în care preţul este plafonat la 1 leu pe kilowatt. Noi cumpăram cu 263,13 lei megawattul, acum trebuie să îl cumpărăm cu 840 de lei“, exemplifică directorul regiei.
Pentru a reduce din costul final al apei potabile, regia are în prezent un parc fotovoltaic în staţia de epurare din Eforie Sud, care produce până la 800 KW pe zi şi în proiect sunt şi alte instalaţii fotovoltaice.
Fondurile europene, de neatins
Atragerea de fonduri europene poate fi singura soluţie pentru ieşirea din această criză, însă condiţiile nu sunt uşor de îndeplinit. „Nu am putut să accesăm nimic pe ghidul din PNRR, unde sunt 480 de milioane de euro pe partea de energie verde pentru că sunt condiţii pe care nu le putem îndeplini. De exemplu, să nu fie parc mai mic de 400 de kilowaţi. Noi nu putem îndeplini această condiţie. Noi producem energie în zona în care o şi consumăm. Noi nu producem să o băgăm în sistem, să devin furnizor de energie. Sperăm ca la următorul ghid, care va fi pentru fonduri de modernizare şi va avea 13 miliarde de euro, să avem şi noi acces“, a mai precizat directorul regiei de apă.
RAJA S.A. deserveşte peste trei milioane de beneficiari din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Dâmboviţa, Braşov şi Bacău.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Scandalul construcţiilor de pe plaja Corbu se mută în instanţă. „Ar putea fi un precedent”
Construcţiile din beton pentru complexul turistic de pe plaja Corbu au fost blocate