Destinul tragic al copiilor lui Alexandru Ioan Cuza: unul a murit bolnav de inimă, celălalt s-a sinucis din dragoste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Ioan Cuza

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza nu a avut copii cu soţia sa, Elena Cuza. A avut în schimb doi fii cu amanta Maria Obrenovici, pe Alexandru şi Dimitrie. Copiii au fost înfiaţi de soţia oficială a domnitorului, dar amândoi au avut parte de un destin tragic. Unul a murit bolnav, iar celălalt s-a sinucis din amor.

Alexandru Ioan Cuza s-a căsătorit în 1844 cu Elena Rosetti. El avea 24 de ani, iar tânăra doamnă doar 18 ani. Veşnic amorezat de sexul frumos, Cuza n-a renunţat la escapade amoroase pe parcursul căsniciei. În vreme ce soţia Elena căuta tratament în străinătate pentru infertilitate, din dorinţa de a-i dărui domnitorului urmaşi, acesta se consola în diverse paturi de tinere domniţe.

Căsnicia lui Cuza cu doamna Elena a însemnat un şir lung de amante pentru domnitor şi multă nefericire pentru încercata doamnă. Cuza a sfârşit îndrăgostit iremediabil de frumoasa prinţesă din casa domnitoare a Serbiei, Maria Obrenovici. Aceasta a devenit amanta oficială, iar relaţia nu a fost un secret pentru soţia Elena.

Elena Cuza a înfiat copiii amantei

Când Maria Obrenovici i-a dăruit domnitorului copii, Elena Cuza a acceptat să îi înfieze şi s-a ocupat de educaţia lor. Paternintatea copiilor a fost îndelung discutată în epocă. Despre primul fiu al Mariei Obrenovici s-a spus că n-ar fi fost de fapt al lui Cuza, ci al lui C. Liebrecht, un alt amant al Mariei. Cert este că domnitorul Cuza a recunoscut ambii copii, iar doamna Elena a acceptat să îi înfieze.

Soţia lui Cuza a fost cea care i-a crescut pe Alexandru şi Dimitrie, fii avuţi de domnitor cu amanta Maria.


După abdicarea lui Cuza au urmat şapte ani de exil. Alexandru Ioan Cuza, primul domn al Principatelor Unite Române, a murit la Heidelberg, în 1873. Trupul neînsufleţit al domnitorului a fost adus în ţară şi înmormîntat, iniţial, la castelul din localitatea ieşeană Ruginoasa. Prin testament, Cuza i-a desemnat drept urmasi pe cei doi fii ai Mariei Obrenovici. După moartea domnitorului, copii au rămas în continuare în grija Elenei (foto jos).

Maria Obrenovici, amanta care îl striveşte pe marele Cuza


Sinucis din dragoste

Fiul mai mic al lui Cuza, Dimitrie, a avut un destin tragic. A urmat studiile la Paris şi, întors în ţară, s-a stabilit la Palatul Ruginoasa, acolo unde locuiau Elena Cuza şi fratele lui, Alexandru. Dimitrie Cuza s-a îndrăgostit de una dintre slujnicele de la palat. Când legătura a fost descoperită de Elena Cuza, slujnica a fost alungată din palat. Se spune că Dimitrie s-a certat cu mama adoptivă şi, pe fondul neînţelegerilor şi a firii sale instabile, s-a sinucis în 1888. A fost găsit împuşcat în camera sa din Palatul Ruginoasa. 

Ucis de inimă

Alexandru Cuza, fiul cel mare al domnitorului , este descris drept o fire flegmatică, lipsită de voinţa şi ambiţia tatălui său. Istoricii îl amintesc drept o fire bolnăcivoasă, născut cu o malformaţie congenitală la inimă. S-a căsătorit cu Maria Moruzzi şi a murit în 1889, la doar 23 de ani, ucis de boala  de inimă, pe vremea când se afla în luna de miere în Spania. Văduva fiului lui Cuza, Maria Moruzzi s-a recăsătorit cu Ion I. C. Bratianu şi a fost mama marelui istoric de mai târziu George I. Bratianu.

Amanta s-a sinucis când a aflat că e bolnavă

Maria Obrenovici a avut şi ea parte de o moarte tragică. S-a sinucis la  la Dresda, pe 16 iulie 1876, la vârsta de 44 de ani, după ce aflase că este grav bolnavă. A murit la trei ani după dispariţia domnitorului Cuza.

A fost înmormântată la biserica Sf. Spiridon din Iaşi. În 1908, a fost deshumată şi mutată în Cimitirul „Eternitatea” Iaşi.

Alexandria



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite