Cum îţi găseşti jobul ideal: „Nu trebuie să fii Gandhi sau Steve Jobs să faci ceva nebunesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Birou  FOTO: pexels.com
Birou  FOTO: pexels.com

Scriitorul american Scott Dinsmore a vorbit la un eveniment TED, în 2012, despre cum oamenii îşi pot găsi jobul ideal. Dinsmore a creat o platformă în acest sens, Live Your Legend, folosită astăzi de mii de oameni din 158 de ţări ale lumii.

„Acum opt ani, am primit cel mai prost sfat de carieră din viaţa mea. Un prieten mi-a spus: «Nu te îngrijora de cât de mult îţi place ceea ce munceşti acum. Trebuie doar să-ţi îmbogăţeşti CV-ul»“, aşa îşi începe scriitorul Scott Dinsmore prelegerea din octombrie 2012, de la TEDxGoldenGatePark, din San Francisco.

Revenise din Spania, unde lucrase la o firmă de top. Mărturiseşte că, în timp, şi-a dat seama târziu că sfatul amicului său nu e deloc sănătos. „Warren Buffett spunea: «Să te angajezi pentru a-ţi îmbogăţi CV-ul e precum a păstra sexul pentru bătrâneţe»“. Iniţial s-a apucat să vadă ce slujbe nu i se potrivesc şi-l determină să-şi dea demisia. 

A descoperit că peste 80% din oamenii din jur - se referă la populaţia Americii – se regăseau în demersul său. „Cei 80% care trăiesc într-o disperare tăcută“, aşa i-a numit el. 

A intervievat numeroşi oameni care aveau joburi care nu le mulţumeau. De ce nu demisionau şi alegeau altceva?

„Adesea, răspunsul era: „Pentru că cineva mi-a spus că aşa trebuie. Mi-am dat seama că mulţi dintre noi urcă o scară pe care cineva le-a spus că trebuie s-o urce, dar la final află că se sprijină pe peretele greşit sau chiar pe niciunul“, explică scriitorul la evenimentul TED.

Lui Scott i-a venit ideea să creeze o comunitate unde aceşti oameni să se integreze. Comunitatea aceea a devenit mai târziu platforma Live Your Legend, care azi îi ajută să-şi găsească locul şi să fie inspiraţi. Scriitorul le-a mărturisit celor din sală că a observat un tipar la oamenii pasionaţi. Primul pas e identificarea punctelor forte la fiecare om, a acelor lucruri care-i fac să lucreze de plăcere indiferent de ora din zi sau din noapte.

„Trebuie să ne dăm seama din ce motiv luăm aceste decizii pentru a afla din ce e compus sufletul nostru, pentru a nu-l vinde unei cauze de care nu ne pasă“, explică scriitorul.

Al doilea pas are legătură cu experienţele acumulate de fiecare om. Scott îi sfătuieşte pe curioşi să ţină un jurnal despre oamenii pe care îi admiră:

„Ideea e că totul e imposibil până când cineva izbăveşte. Fiecare invenţie, fiecare lucru nou din univers, a fost întâi considerat o nebunie. (...) Un citat de Jim Rohn spune aşa: «Eşti media celor cinci persoane cu care îţi petreci cel mai mult timp». Nu există truc mai mare în istoria lumii de a pleca de unde eşti acum şi a ajunge unde vrei să fii, decât prin oamenii cu care alegi să te înconjuri. Ei schimbă totul şi e un lucru dovedit“.


Comunitatea aceea s-a transformat în timp într-o platformă care îi ajută pe oameni să-şi schimbe în bine viaţa. Azi sunt peste 30.000 de oameni din 158 de ţări ce o folosesc.

Concluzia sa: „Nu trebuie să fii Gandhi sau Steve Jobs să faci ceva nebuneşte. Trebuie doar să faci ceea ce contează pentru tine şi cu un impact ce doar tu îl poţi crea“.

Mai puteţi citi:

VIDEO De ce nu e bine să-ţi dezvălui planurile înainte să le pui în aplicare

Alexandria



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite