VIDEO De ce nu e bine să-ţi dezvălui planurile înainte să le pui în aplicare
0Derek Sivers, un antreprenor american, a ţinut un discurs la un eveniment TED, în 2010 în care, cu argumente ştiinţifice, a arătat de ce specialiştii recomandă ca oamenii să îşi ţină planurile pentru ei înainte să fie siguri că ele se vor concretiza.
Antreprenorul American Derek Sivers spune că e mai bine ca ţelurile personale să fie ţinute la secret ca să fie realizate. În acest sens aduce argumente din cercetările psihologilor.
Potrivit ideilor exprimate de antreprenor la evenimentul TED, numeroasele teste psihologice au dovedit că a spune cuiva obiectivul tău îl face mai puţin probabil să aibă loc, iar mintea e păcălită să creadă că deja s-a întâmplat.
Kurt Lewin, fondatorul psihologiei sociale, numea, în 1926, „substituţie” procesul prin care mintea are impresia că o sarcină este realizată dacă se vorbeşte despre ea în public.
Câţiva ani mai târziu, în 1933, Wera Mahler, psiholog german, a realizat că atunci când ceva e recunoscut de alţii, e simţit ca fiind real de către minte.
Un alt psiholog, Peter Gollwitzer, a scris în 1982 o carte despre această idee. În 2009 a făcut şi teste noi care s-au publicat. Despre ele, Sivers a afirmat, citat de ted.com:
„163 de oameni în patru teste diferite - toată lumea şi-a scris ţelul personal. Jumătate şi-au anunţat angajamentul în faţa întregii săli. Jumătate, nu. Apoi toţi au primit 45 de minute de muncă care i-ar ajuta în mod direct să-şi atingă ţelul, dar li s-a spus că se pot opri oricând. Cei care şi-au ţinut gura închisă au muncit, în medie, toate cele 45 de minute. Au spus că simt că mai au mult de lucru până îşi vor atinge scopul. Cei care l-au anunţat au renunţat în medie după 33 de minute, iar când au fost întrebaţi mai apoi, au spus că s-au simţit mult mai aproape de a-şi atinge ţelul“.
Mai puteţi citi:
VIDEO Secretul unei vieţi lungi şi fericite. Ce contează mai mult decât mişcarea şi dieta