Ziua Naţională, fără masă populară şi spectacol în aer liber la Alba Iulia. Nu vor fi nici focuri de artificii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia este pregătită pentru sărbătorirea Zilei Naţionale
Alba Iulia este pregătită pentru sărbătorirea Zilei Naţionale

Manifestările ce vor fi oraganizate la Alba Iulia cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României vor avea loc după un concept adaptat pandemiei.

Din program au fost scoase concertul folcloric desfăşurat în aer liber, precum şi celebra masă populară, decizii luate pentru a se evita aglomărările mari de oameni. Va fi organizat ceremonialul militar, atât cu cadre militare cât şi tehnică de luptă, terestră şi aeriană. 

Ultimele detalii arată că ceremonialul militar va fi mult mai important decât estimase iniţial. Vor participa la defilarea de pe pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 circa 300 de militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi a Ministerului Afacerilor Interne, cu tehnică de luptă. De asemenea, dacă vremea va permite, cerul de deasupra oraşului va fi brăzdat de elicoptere IAR 330 Puma şi avioane Mig 21 Lancer de la baza aeriană de la Câmpia Turzii.

Creşterea importanţei ceremonialului militar arată faptul că la la Alba Iulia va fi prezent un înalt oficial din Bucureşti, cel mai probabil din cadrul Guvernului. Administraţia Prezidenţială îl va trimite la Alba Iulia pe consilierul de stat Constantin Dudu Ionescu. Parada militară va fi precedată, de la ora 15.00, de un ceremonial de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Unirii. Anterior, de la ora 11.00 este programată primirea soliilor din Cetăţile de Scaun la Sala Unirii, iar începând cu ora 12.00 se va desfăşura slujba de Te Deum la Catedrala Ortodoxă.

Tot în programul zilei de 1 Decembrie 2021 a fost cuprins şi un eveniment organizat de Biserica Greco-Catolică, la Monumentul Unirii, de la ora 13.00, intitulat ”Declaraţia de la Alba Iulia”, ce va consta în citirea Rezoluţiei Adunării Naţionale, la fel cum s-a întâmplat în urmă cu 103 ani. O surpriză va fi momentul de reenactment denumit ”Povestea Armatei Române 1918 – 1922”. Va fi reeditată, începând cu ora 16.00, intrarea armatei în Alba Iulia, pe traseul Centrul de Cultură Augustin Bena – Poarta I – Poarta a III-a – Sala Unirii.

Concertul extraordinare de folclor va avea loc începând cu ora 19.00 la Casa de Cultură a Sindicatelor. Spectacolul va fi transmis pe cele cinci ecrane care vor fi amplasate în Cetatea Alba Carolina, la TVR3 şi pe reţele de socializare, cu distribuire pe plan internaţional către toate misiunile diplomatice ale României şi institutele culturale româneşti din străinătate. Ecranele vor fi amplasate pe strada Muzeului, în Piaţa Cetăţii, Parcul Uniri (între catarg şi Monumentul Unirii), lângă Catedrala Încoronării şi Centrul de Cultură Augustin Bena. Pe aceste ecrane vor fi transmise toate evenimentele ce vor avea loc la interior.

După mulţi ani, la Alba Iulia nu vor exista un spectacol de artificii de Ziua Naţională. Autorităţile au decis să să organizeze, în premieră, un spectacol de drone. Momentul va avea loc începând cu ora 20.00, în zona Parcului Unirii. Publicul care va participa la acţiunile stradale, din exterior, va trebui să poarte mască şi să păstreze distanţa de 1 metru. La evenimentele din spaţii interiorare vor putea participa doar persoanele care deţin certificatul verde, care vor putea ocupa maximum 30% din capacitatea sălilor.

   

Vă mai recomandăm:

 

S-a încheiat asfaltarea DN 75, drumul din Apuseni care nu a mai fost modernizat de peste 30 de ani VIDEO

 

Schitul pustnicului din Apuseni care umbla desculţ chiar şi iarna. De ce era considerat „văzător cu duhul”

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri