Savantul român Sergiu Paşca, distins cu un nou premiu internaţional pentru activitatea de cercetare din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Paşca, cercetătorul român de la Universitatea Stanford din SUA  Foto: pascalab.com
Sergiu Paşca, cercetătorul român de la Universitatea Stanford din SUA  Foto: pascalab.com

Cercetătorul român originar din Aiud, Sergiu Paşca, a fost distins cu premiul internaţional acordat de Fundaţia IBRO – Dargut şi Milena Kemali pentru anul 2022, pentru cercetare în domeniul neuroştiinţelor fundamentale şi clinice.

Premiul în valoare de 25.000 de euro este acordat românului în vârstă de 39 de ani „în semn de recunoaştere a muncii sale de cercetare inovatoare, folosind tehnologia celulelor stem pentru a crea organoide şi ansambluri ale creierului uman şi aplicarea acestora la studii realiste ale mecanismelor celulare ale dezvoltării creierului uman şi ale mecanismelor bolii”.

„Cercetarea vizionară şi descoperirile lui Sergiu Paşca în neuroştiinţa de bază au ajutat la îmbunătăţirea modelelor celulare umane ale creierului şi la dezvoltarea unei noi înţelegeri a mecanismelor moleculare care stau la baza bolii. Premiul IBRO-Kemali îi onorează realizările şi evidenţiază marea importanţă a muncii sale pentru viitorul cercetării asupra creierului”, a transmis dr. Pierre Magistretti, preşedintele Fundaţiei ”IBRO Dargut şi Milena Kemali”.

Premiul îi va fi acordat lui Sergiu Paşca în cadrul următorului Forum FENS de Neuroscience de la Paris, Franţa (9-13 iulie 2022), unde va susţine şi o conferinţă. Premiul internaţional IBRO Dargut şi Milena Kemali pentru cercetare în domeniul neuroştiinţelor de bază şi clinice este acordat la fiecare doi ani (în ani pari) unui cercetător remarcabil, cu vârsta sub 45 de ani, care a adus contribuţii importante în domeniul Neuroştiinţei clinice.

Câştigătorul este invitat să susţină o prelegere specială la Forumul FENS de Neuroştiinţă, cea mai mare întâlnire internaţională de acest fel din Europa. Fundaţia ”IBRO Dargut şi Milena Kemali” a fost înfiinţată pentru a promova cercetarea în domeniul neuroştiinţelor de bază şi clinice.

Sergiu Paşca este originar din oraşul Aiud şi a plecat din România în 2009. La doar 31 de ani a reuşit să deţină propriul laborator (Pasca Lab) la una dintre cele mai mari şi mai importante universităţi din SUA. Începând din ianuarie 2014, dr. Sergiu Paşca conduce propriul său grup de cercetare în domeniul bolilor neuropsihiatrice în calitate de membru al corpului profesoral al Universităţii Stanford în California. A primit în total aproape 20 de premii şi distincţii din partea unor organizaţii şi societăţi din domeniul medical.

Scopul laboratorului ”Paşca” este de a descifra mecanismele moleculare şi celulare ale tulburărilor neuropsihiatrice, inclusiv ale autismului. Grupul de cercetători utilizează o abordare multidisciplinară care include elemente de genetică umană şi neurobiologia dezvoltării, modele animale şi neuroni diferenţiati din celule pluripotente reprogramate obţinute de la pacienţi. 

Vă mai recomandăm:

 

S-a încheiat asfaltarea DN 75, drumul din Apuseni care nu a mai fost modernizat de peste 30 de ani VIDEO

 

Schitul pustnicului din Apuseni care umbla desculţ chiar şi iarna. De ce era considerat „văzător cu duhul”

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite