Ziarist ucis în clădirea unei bănci. Crima sadică petrecută cu un secol în urmă într-un orășel din Transilvania

0
Publicat:

Un jaf soldat cu o crimă, rămas în istorie și în arhive, a avut loc cu mai bine de un secol în orașul Teiuș (Alba) din Transilvania. Un ziarist a fost ucis în clădirea unei bănci.

Strada din Teiuș cu hotelul „Leul” și sediul băncii „Isvorul” FOTO Facebook/ Turism de Altădată
Strada din Teiuș cu hotelul „Leul” și sediul băncii „Isvorul” FOTO Facebook/ Turism de Altădată

Cazul a rămas în istorie drept „Crima de la Teiuș”. Funcționarul I. Sima, care era și redactor la ziarul „Alba Iulia”, a fost ucis într-o încăpere dintr-o clădire în care funcționa banca „Isvorul”, aflată în apropierea hotelului „Leul”.

Hoții credeau că bărbatul avea asupra sa cheia de la casa de marcat în care se aflau banii. Suma despre care credeau că se află în seif era de 200.000 de franci.

Potrivit relatărilor ulterioare din ziarul la care lucra angajatul băncii, în 4 octombrie 1921, I. Sima a fost în Alba Iulia, iar apoi a ajuns la Teiuș, în jur de ora 7 seara. Până pe la ora 11.00 ar fi jucat mai multe partide de șah cu câțiva prieteni, iar apoi a mers la hotelul „Leul”, de unde a ieșit în jurul orei 1.00. 

Camera crimei se afla într-o clădire în care funcționa și sediul unității bancare „Isvorul”.

Când Sima a aprins lumina, a văzut că întreaga cameră era răvășită și în acel moment a fost atacat. O lovitură puternică în față, apoi una de topor care l-a ucis i-au fost aplicate de necunoscuți, scriau reporterii vremii.

Trupul fără viață, găsit a doua zi

Trupul bărbatului a stat într-o baltă de sânge până a doua zi, când a fost descoperit de autorități.

Criminalii s-ar fi aflat în interiorul clădirii încă de la ora 11.00. Au luat casa de marcat din interior și au târât-o până la grajduri, unde au încercat să o spargă, dar fără rezultat.

Atunci, ei au luat decizia să îl aștepte pe Sima în casă și să îl atace, deoarece credeau că acesta are cheia de la seif. Însă s-au înșelat: funcționarul-ziarist nu avea acea cheie, iar în timpul altercației a fost ucis. 

„Un fir de praf nu mai strălucește azi în razele soarelui vieții, el a trecut dincolo”, astfel a fost relatată înmormântarea victimei în ziarul „Alba-Iulia”, citat de Alba 24.

Autorii crimei, doi bărbați, ar fi fost prinși de autorități, dar în arhive nu au rămas informații cu privire la pedepsele pe care le-au primit.

Teiușul era în perioada respectivă un orășel mic din Transilvania, cu o populație de aproximativ 3.000 de locuitori.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite