Dezastrul sanitar dintr-un oraș din Ardeal, în 1929: fecale pe străzi și școli supra-aglomerate. Ultimatum pentru primar

0
Publicat:

Un document din anul 1929 al medicului județului Alba, către primarul din Alba Iulia, aflat la Arhivele Naționale Alba, prezenta în termeni duri situația sanitară din oraș.

Imagine din Alba Iulia anului 1935 FOTO Arhivă Muzeul Unirii
Imagine din Alba Iulia anului 1935 FOTO Arhivă Muzeul Unirii

Printre cele semnalate se numără curățarea insuficientă a străzilor, vânzarea necorespunzătoare de „covriji” și „zaharicale”, înghesuiala din „școalele elementare și grădinele de copii”, dar și necesitatea înființării unui closet public, pentru „a impedeca publicul de a și depune fecalile pe toate străzile”.

Documentul cum administrația locală se subordona practic autorităților sanitare. Medicul județului își lua rolul în serios și făcea controale periodice, în urma cărora își permitea chiar să amenințe primăria cu închiderea unor școli.

Având în vedere mai multe inspecții făcute de subsemnatul în raionul acestui oraș cu diferite ocazii am constatat unele neajunsuri pe cari imi permit a vi le enumera aici mai jos, rugându-vă să binevoiți a lua toate măsurile ce veți crede de cuviință pentru delăturarea acestora”, preciza medicul județului, în începutul raportului către primar.

„1. Curățirea străzilor/măturatul, stropitul și căratul gunoailor/se face în mod insuficient. Rugăm să binevoiți a angaja personal suficient și apt de muncă pentru acest neajuns care taie adânc în Higiena Orașului, să fie delăturat.

2. Să se ia măsuri ca vânzătorii de covriji să nu mai poarte covrijii în bețe, ci în coșerci acoperite cu servietă albă, curată; tot asemenea vânzătorii de zaharicale să păstreze aceste în cutii de sticlă bine acoperite pentru a fi aparate de praful și murdăria străzii. Alimente să nu fie înpachetate în jurnale sau imprimate, ci numai în hârtie nefolosită-curată.

Documentul din anul 1929 FOTO Arhivele Naționale Alba
Documentul din anul 1929 FOTO Arhivele Naționale Alba

3. Școalele elementare și grădinele de copii sânt neincăpătoare, incât pericliteză in modul cel mai vădit sănătatea tinerilor copii. Vă rog să binevoiți să luați în considerare următoarele circumstanțe:

La școala elemen. Nr. 2 clasa I sala e încăpătoare pentru 29 de elevi și în realitate sânt îngrămădiți 55 elevi (…) E natural că o astfel de stare a lucrurilor e intolerabilă și dacă în timpul scurt nu se va afla o soluție pentru delăturarea acestei stări, voi fi nevoit a cere închiderea școalelor și sistarea învățământului, atât la școala elementară Nr. 2 cât și la grădina de copii din Parcul Orașului

4. Orașul nostru are nevoie necondiționată de înființarea unui closet public, care să fie așezat deasupra canalului sanitar, prevăzut cu cel puțin 2-3 locuri și pissoir, spre a impedeca publicul de a și depune fecalile pe toate străzile în lipsă de closete publice

5. Rugăm procurarea unei cisterne patente pentru serviciul barometric spre a delătura starea actuală, când fecalitățile sânt cărate în buți deschise, și de multeori descheiate pe străzi, răspândind mirosul pestilent in oraș, și murdărind străzile orașului.

Având toate aceste în considerație, vă rog Dle Primar să binevoiți a prevedea în bugetul anului 1930 sumele necesare pentru delăturarea neajunsurilor mai sus arătate și inbunătățirea stării sanitare actuale, ținând, cel puțin in parte, pas cu cerințele sanitare și higienice moderne”, se preciza în raportul întocmit pe 3 decembrie 1929, la Alba Iulia.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite