Viitura istorică de la Ocoliş. Apele Române cumpără 18.000 de tone de piatră pentru refacerea albiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dezastrul lăsat în urmă de inundaţiile de la Ocoliş. Foto ISU Alba
Dezastrul lăsat în urmă de inundaţiile de la Ocoliş. Foto ISU Alba

Apele Române au demarat activităţile de reconfigurare a cursului văii Ocoliş, distrusă ca urmare a viiturii uriaşe ce s-a produs în 15 iulie 2021.

Inundaţiile istorice au dus la distrugerea şi avarierea mai multor locuinţe. De asemenea, circa 20 de autoturisme au fost luate de viitură. Valea şi-a schimbat cursul făcându-şi vad pe drumul din centrul comunei, ceea ce a dus la distrugeri mari ale infrastructurii locale.

Pentru a putea să refacă albia şi malurile văii, Administraţia Bazinală de Apă Mureş cumpără 18.000 de tone de piatră. O licitaţie în acest sens a fost lansată pe SEAP la o valoare totală estimată de 640.000 de lei, fără TVA.

Potrivit caietului de sarcini, piatra este necesară pentru executarea lucrărilor de refacere şi punere în siguranţă a malurilor şi albiei pârâului Ocoliş (apărări şi consolidări de mal, prism de anrocamente), ca urmare a inundaţiilor din luna iulie 2021.

Piatra brută folosită la apărări şi consolidări de maluri taluzate trebuie să aibă următoarele caracteristici. Anrocamentele din piatră brută pentru protecţie provin din roci magmatice, metamorfice sau roci sedimentare de 50 – 1.000 kg/buc. Ofertele operatorilor interesaţi pot fi depuse până la data de 22 septembrie. 

inundatii apuseni ocolis

Potrivit unui raport al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Alba, în urma precipitaţiilor abundente înregistrate în perioada 15-16 iulie, în comuna Ocoliş, 20 case au fost avariate şi 30 de gospodării inundate. Pompierii au salvat patru persoane, între care o femeie însărcinată.

Administraţia Naţională ”Apele Române” arată că a înregistrat un nivel istoric de precipitaţii în zonă ieri, la staţia hidrometrică Ocoliş de pe Valea Ierii, doar în cinci ore au fost înregistraţi 223 de litri pe metrul pătrat. Până vineri au mai căzut precipitaţii în cuantum de 25 de litri pe metrul pătrat.

viitura ocolis apuseni

ANAR arată că precipitaţiile de ieri au fost de tip ”flash-flood”, la care s-au adăugat şi scurgerile rapide de pe versanţi în râul Ocoliş, ceea ce a determinat o viitură puternică, cu efecte locale severe în localităţile Ocoliş şi Vidolm din judeţul Alba, respectiv în satul Ocolişel din Cluj, în comuna Iara.

Fenomentele meteorologice produse în perioads 15-16 iulie au proovcat în Alba pagube evaluate la suma de aproape 80 de milioane de lei.

Vă mai recomandăm:

   

Coşmarul trăit de o familie cu locuinţa la câţiva metri de şantierul autostrăzii A10. Cere daune de 120.000 de euro VIDEO

 

Cum şi-a ucis o femeie iubitul cu 9 ani mai tânăr în bătaie. Doi gemeni vor creşte fără ambii părinţi

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite