VIDEO Peste 2.000 de cetăţeni din vestul Europei, victime ale unei grupări de infractori români. Prejudiciul depăşeşte 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţişti BCCO Alba Iulia derulează miercuri, împreună cu procurorii DIICOT Sibiu, o acţiune pentru combaterea fraudelor informatice, în judeţele Sibiu, Vâlcea, Gorj, Dolj şi în municipiul Bucureşti.

Sunt în derulare 18 percheziţii domiciliare şi sunt puse în executare 6 mandate de aducere. Acţiunea vizează completarea probatoriului într-o cauză penală în care este cercetată o grupare de criminalitate organizată, specializată în infracţiuni de fraudă informatică şi spălarea banilor, cu ramificaţii transfrontaliere. 

Din cercetările efectuate în cauză, până în prezent, a rezultat faptul că membrii grupării ar fi modificat conturi legitime de pe portaluri de comerţ online, prin alterarea unor date personale ale titularilor, vizând în principal conturile bancare asociate. Persoanele vătămate ar fi expediat sumele de bani aferente bunurilor promise/oferite spre vânzare, în conturi bancare controlate de către membrii grupării infracţionale. 

Până în prezent, s-a conturat un prejudiciu de aproximativ 1.000.000 de euro. De asemenea, despre membrii grupării s-a stabilit că ar fi postat anunţuri fictive pe site-uri internaţionale specializate în vânzarea de autoturisme sau închirieri imobile, iar ulterior ar fi deschis sau intermediat deschiderea de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniţi din infracţiuni atât în România, cât şi în Marea Britanie şi Italia, folosindu-se de documente de identitate falsificate.

Pe parcursul cercetărilor, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia şi Italia. Sumele de bani obţinute din săvârşirea acestui gen de infracţiuni ar fi fost disimulate de către membrii grupării, fiind în final folosite la achiziţionarea unor imobile şi autoturisme de lux.

Imagine indisponibilă

Acţiunea beneficiază de sprijinul echipelor de acţiuni speciale din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Sibiu, Alba, Vâlcea, Gorj, Dolj, Mehedinţi şi al jandarmilor.  În cauză, s-a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale.

În vederea soluţionării cauzei penale, se cooperează cu autorităţi ale altor state, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, fiind emise ordine europene de anchetă pentru Italia, Germania, Marea Britanie, Scoţia şi Olanda.

Vă invităm să citiţi şi: 

VIDEO Poliţistul amendat de două ori pentru încălcarea legislaţiei rutiere. Cum a vrut să scape de amenzi 

USR PLUS şi PNL s-ar fi înţeles pentru majoritate în Consiliul Local Alba Iulia. Gruparea ”Hava”, eliminată din Primărie

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri