Valea Arieșului în imagini de colecție, vechi de 60 de ani. Cum arătau Roșia Montană și mocănița Apusenilor VIDEO

0
Publicat:

Valea Arieşului din Munţii Apuseni se întinde de la Buru (Cluj) şi până la Arieşeni (Alba), cale de peste 100 de kilometri. Este una dintre cele mai pitorești zone din România.

Mocănița pe Valea Arieșului, în 1966 FOTO captură video Facebook/ Cineclic
Mocănița pe Valea Arieșului, în 1966 FOTO captură video Facebook/ Cineclic

Peisajele sunt spectaculoase şi sălbatice şi oferă trăiri dintre cele mai diverse. Un video din anul 1966, în alb-negru, realizat pentru televiziune, surprinde câteva cadre din această zonă a țării. Sunt filmate celebra mocăniță, orașul Câmpeni, capitala Țării Moților, dar și Roșia Montană, comuna care stă pe un „munte de aur”.

Chiar şi în alb şi negru, Valea Arieşului este spectaculoasă pentru cei care au trecut măcar o dată cu autobuzul sau cu Mocăniţa pe drumul care şerpuieşte pe lângă râu. Numele Arieşului provine de la cuvântul aur, care scoate în evidenţă bogăţia apelor sale în acest metal preţios. Comunele şi oraşele care se află pe cursul apei sunt Buru, Ocoliş, Poşaga, Sălciua, Baia de Arieş, Lupşa, Bistra, Cîmpeni.

Pe Arieşul Mic se mai află Vidra şi Avram Iancu, în timp ce pe Arieşul Mare sunt comunele Vadu Moţilor, Albac, Horea, Scărişoara, Gârda de Sus şi Arieşeni. O mare parte a acesei zone se confundă cu Ţara Moţilor.

De mii de ani, râul Arieş a reprezentat o sursă importantă de aur pentru locuitorii zonei. În latină, cuvântul Arieş este echivalent cu Aureus, iar în maghiară cu Aranyos, de la arany, adică „aur”.

În latină, râul era denumit Auratus. Râul Arieş se formează în zona localităţii Mihoeşti din Alba, lângă oraşul Cîmpeni, la confluenţa a două braţe Arieşul Mare şi Arieşul Mic. Se varsă, după aproximativ 164 de kilometri, în Mureş, în aval de Luduş. O parte a teritoriului străbătut de Arieş se numeşte şi Ţara Moţilor, o regiune rustică pitorească, cu mari bogăţii naturale şi culturale.

Bazinul râului cuprinde o regiune minieră foarte importantă (Roşia Montană, Baia de Arieş, Bucium), bogată în aur, argint şi alte metale. Unele aşezări din zonă, precumeş, Arieşeni, Ghiriş – Arieş (vechiul nume al Câmpiei Turzii), Gura Arieşului, Luncani evocă numele râului. Arieşul, aşa cum îl ştim astăzi, a „văzut” multe generaţii de căutători de aur.

Acum 6 000 de ani, odată cu descoperirea aurului, aşezările umane din valea râului aurului explodează ca şi extindere, urcă pe văile râurilor până în vârfurile munţilor, aşa cum le întâlnim şi acum, ca şi cea mai antropizată zonă montană a Europei, până la cele mai mari altitudini. (Sursa video Facebook/ Cineclic)

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite