FOTO Imagini spectaculoase surprinse timp de patru ani în Apuseni. „Tărâmul ceţurilor“, unde la sfârşit de săptămână sunt 10 fotografi pe metru pătrat
0Există un loc în Munţii Apuseni unde fotografi din întreaga ţară revin an de an ca să surprindă cadre spectaculoase de pe un „tărâm magic“, unde timpul pare că stă în loc. Timp de patru ani, un fotograf din Râmnicu Vâlcea a surprins fotografii pe care le prezentăm într-un colaj.
Un loc magic, considerat „raiul fotografilor”, în Munţii Apuseni, adună la sfârşit de săptămână „câte 10 fotografi pe metru pătrat”. Este vorba despre Dumeşti - Alba, locul unde fiecare răsărit pare altfel şi unde „datorită lipsei de poluare” Calea Lactee poate fi imortalizată în toată splendoarea ei.
„La începutul primăverii, mi-am propus ca anul acesta să merg cu cortul cât mai des, primul loc ales... Apuseni, inima ce bate pentru #romaniamea”, explică într-una din postările legate de Munţii Apuseni Cătălin Vezetiu, un fotograf din Râmnicu Vâlcea, originar din Ploieşti.
Şi-a făcut din fotografie un hobby pe care-l împărtăşeşte cu toţi iubitorii de frumos prin intermediul unei pagini de Facebook - un „album foto virtual” creat în urmă cu patru ani. Se numeşte „România mea - Cătălin Vezetiu”, iar acolo postează toate minunăţiile peste care dă atât în ţară, iar mai nou şi peste hotare.
Iar unul dintre locurile magice pe care le-a descoperit prin intermediul obiectivului este Dumeşti - Alba, din Munţii Apuseni, un loc pe care-l imortalizează din 2016 încoace. De fapt, „tărâmul magic” cum îl denumeşte într-una din postările sale, l-a găsit cu ajutorul unui prieten, cu care împarte aceeaşi pasiune, Alexandru George din Bucureşti şi al grupului său de „Fotografi hai - hui”. Acesta l-a invitat la o şedinţă foto în Apuseni. Şi a fost dragoste la prima vedere, drept dovadă că s-a întors în fiecare an, de câte două ori, primăvara şi toamna, când poate să surprindă cele mai uluitoare cadre. „Mi-a plăcut atât de mult încât în primăvara următoare m-am dus singur”, ne-a mărturisit Cătălin Vezetiu.
Locul este atât de îndrăgit de pasionaţii de fotografie că: „Dacă te duci la Dumeşti sâmbata - duminica, vei găsi câte 10 fotografi pe metru pătrat, acolo, pentru că este foarte accesibilă zona.”
Iar Cătălin i-a găsit şi un nume potrivit „Tărâmul ceţurilor”, despre care povesteşte: „Dumeştiul, mie îmi place să-i spun „Tărâmul ceţurilor”, pentru că în zona de pe Valea Arieşului, când sunt temperaturi scăzute peste noapte, dimineaţa sigur vei avea ceaţă. Este un tărâm al ceţurilor, la propriu. Poţi surprinde cadre diferite, în funcţie de anotimp. Primăvara şi toamna, fiind diferenţa mare de temperatură între noapte şi zi, este imposibil să nu prinzi ceaţa. În plus, soarele care răsare de deasupra „Hudei lui Papară” îţi oferă în fiecare zi un altfel de spectacol. Adică, fiecare răsărit este diferit şi fantastic în acelaşi timp. În plus, acolo a fost o pădure de mesteceni, din care au mai rămas puţine exemplare. Însă, razele soarelui, chiar şi pe ceaţă, reuşesc să străpungă atât de uluitor această pădure încât crează un cadru de vis”, ne-a mai spus Cătălin Vezetiu cunoscut drept „fotograful în cârje”, din cauza unui accident petrecut în urmă cu 20 de ani.
La Dumeşti - Alba, sus pe coclauri unde nu ai loc de fotografi, în fiecare an, la sfârşitul lunii mai, urcă ciobanii cu oile, oferind de fiecare dată imagini inedite. În plus, „pentru că nu există poluare luminoasă, poţi fotografia Caleea Lactee de acolo”, mai aflăm de la Cătălin.
Anul acesta, la iniţiativa lui, clubul de fotografi din care face parte, „Florea de Colţ” din Râmnicu Vâlcea, a organizat o nouă ieşire la Dumeşti. Iar alături de vâlceni au venit şi alţi fotografi din diverse zone ale ţării şi a urmat o intensă vânătoare de cadre, o aventură scurtată, din păcate, de vremea ploioasă.