Ancheta morții unui militar electrocutat pe un tanc. Ce contestă un fost comandant de unitate militară, suspect în dosar

0
Publicat:

Un fost comandant al Batalionului 3 Apărarea Antiaeriană „Potaissa” din Turda este suspect în dosarul morții unui militar electrocutat pe un tanc în gara din Alba Iulia.

Militarul decedat la Alba Iulia FOTO Facebook & Adevărul
Militarul decedat la Alba Iulia FOTO Facebook & Adevărul

Ofițerul contestă în justiție o ordonanță a Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba prin care s-a dispus clasarea acuzației de ucidere din culpă față de un dispecer energetic feroviar, angajat al CFR.

Procesul face parte din ancheta derulată de procurori după decesul, în 23 noiembrie 2018, a unui militar în Gara Alba Iulia. Plutonierul Alexandru Orosz (33 de ani) a murit electrocutat pe un tanc, după ce a atins cu o antenă liniile de înaltă tensiune din gară.

Militarii fuseseră informați anterior, de dispecer (Iosif M.), că linia sub care erau vagoanele cu tancurile ce urmau a fi coborâte nu avea energie electrică.

Fostul comandant (Vasile C.) este suspect pentru infracțiunile de ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă. Alături de acesta mai este suspect, pentru aceleași infracțiuni, un plutonier. Militarii veniseră la Alba Iulia pentru a participa la parada ce urma să aibă loc în 1 decembrie 2018, de Ziua Națională a României.

Comunicarea eronată a dispecerului de la CFR

Parchetul din Alba Iulia a dispus clasarea acuzației față de angajatul CFR pe motiv că acțiunea acestuia „de a comunica în mod eronat cu privire la inexistența curentului pe linia de cale ferată nu putea produce rezultatul vătămător dacă ar fi fost respectate instrucțiunile referitoare la existența unor persoane specializate”.

Adică, militarii nu au respectat ordinul emis de comandanți și au început activitățile înainte ca aceștia să sosească la Alba Iulia pentru a le face instructajul.

Colegii militarului au încercat să îl salveze FOTO Adevărul
Colegii militarului au încercat să îl salveze FOTO Adevărul

Ofițerul militar solicită desființarea ordonanței de clasare din 14 iunie 2022 și restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba în vederea punerii în mișcare a acțiunii penale față de angajatul CFR și completarea urmăririi penale.

„Cei cinci militari urmau să descarce tehnica militară și s-au interesat dacă în acele linii de electrificare de deasupra liniei I de cale ferată există curent electric, sens în care au întrebat personalul din cadrul stației de cale ferată Alba Iulia, inclusiv pe împiegatul de mișcare (...) Acesta l-a sunat la rândul său pe dispecerul energetic feroviar, respectiv pe suspectul Iosif M. din cadrul centrului de electrificare Alba Iulia pe care l-a întrebat dacă deasupra liniei I de cale ferată există curent electric.

Suspectul a răspuns că deasupra liniei I de cale ferată nu există curent electric, deși linia era electrificată. Audiat în calitate de martor, a recunoscut că a fost întrebat de către împiegatul de mișcare dacă linia I este electrificată și că a răspuns negativ”, susține ofițerul în plângerea depusă la Tribunalul Alba.

Plângere trimisă la o altă instanță

După ce li s-a comunicat că linia nu este electrificată, militarii s-au urcat pe tancuri pentru a pregăti descărcarea acestora. Plutonierul Alexandru Orosz a atins cu o antenă linia de înaltă tensiune și a murit aproape instantaneu.

Imagine de după tragedie FOTO Adevărul
Imagine de după tragedie FOTO Adevărul

Potrivit ofițerului, faptul că angajatul CFR a comunicat eronat că în lina I de cale ferată nu există curent electric, deși aceasta era electrificată, „nu doar că a creat riscul nepermis care a deschis calea producerii rezultatului vătămător (electrocutarea mortală a victimei), dar, acceptând că victima nu a respectat ordinele de serviciu, suspectul a majorat/agravat riscul producerii rezultatului”.

„În lipsa informării eronate din partea suspectului, victima nu ar fi inițiat operațiunile de debarcare a tehnicii militare și prin urmare nu s-ar fi electrocutat mortal”, se mai susține în plângerea depusă de fostul comandant al unității militare din Turda.

Plângerea militarului a fost trimisă la Judecătoria Alba Iulia, unde a fost conexată cu dosarul prin care rudele militarului decedat cer, de asemenea, anularea ordonanței procurorului și reluarea cercetărilor față de angajatul CFR.

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite