UPDATE Curtea Supremă a conexat dosarele comisarului Berbeceanu. Poliţistul a devenit şi acuzator şi acuzat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Berbeceanu va fi şi parte civilă şi inculpat în acelaşi dosar
Traian Berbeceanu va fi şi parte civilă şi inculpat în acelaşi dosar

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis miercuri, 21 ianuarie 2015, conexarea celor două dosare referitoare la comisarul-şef Traian Berbeceanu. Prin urmare, fostul şef al BCCO Alba Iulia este atât acuzator, cât şi acuzat în acelaşi dosar. Unul dintre acestea se afla la Tribunalul Bucureşti, iar celălalt la ÎCCJ.

UPDATE: Minuta soluţiei instanţei de judecată la termenul din 21 ianuarie 2015: Reuneşte cele două cauze, respectiv dosarul nr. 24723/3/2014 în care a fost emis rechizitoriul nr. 386D/P/2013 de către Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism la cauza aflată deja pe rolul Înaltei Curţi nr. 2738/1/2014 în care a fost emis rechizitoriul nr. 212/P/2013 al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Prorogă discutarea măsurii preventive a controlului judiciar luată faţă de inculpaţii Rusu Gheorghe şi Rusu Ana pentru următorul termen de judecată. Admite cererile de amânare a cauzei formulate de inculpaţii Rusu Gheorghe, Rusu Anca, Urs Ion Vasile, Mihalache Mihai Adrian şi SC Uranus Junior 2003 SRL în vederea angajării unor apărători aleşi. Pune în vedere acestor acestor inculpaţi că au posibilitatea să formuleze cereri de probatorii pe care le vor depune la dosar până la data de 26.01.15, urmând a fi puse în discuţie la următorul termen de judecată ce se va acorda în cauză.

Amână pronunţarea asupra cererii de probatorii formulată de parte civilă Berbeceanu Traian până la momentul pronunţării cu privire la toate probele propuse în dosarul ataşat. Prorogă, la cererea Ministerului Public, discutarea cererilor formulate de apărare, în sensul introducerii în cauză a unor părţi responsabile civilmente. Se efectuează adresă către Ministerul Finanţelor, Agenţia de Administrare Fiscală pentru a preciza poziţia pe latura civilă a cauzei. Amâna cauza şi acordă termen la 28 ianuarie 2015, ora 10:00, Sala Secţiei Penale, pentru când vor fi audiaţi martorii Nicolescu Cătălin Vasile şi Col.Borhină. Se va proceda la audierea inculpatului Mihalache Mihai Adrian şi la continuarea audierii inculpatului-parte civilă Berbeceanu Traian. Inculpaţii Mureşan Ioan, Cean Nicolaie Ioan, Muntean Alin Mirel, Rusu Gheorghe, Rusu Anca, Urs Ion Vasile, Mihalache Mihai Adrian, SC Uranus Junior 2003 SRL prin reprezentant legal Rusu Anca, inculpatul parte civilă Berbeceanu Traian, precum şi partea vătămată Ministerul Finanţelor, Agenţia de Administrare Fiscală au termen în cunoştinţă, conform dispoziţiilor art.353 alin.2 Cod procedură penală.

Într-unul din cele două dosare, Berbeceanu este parte civilă, iar ex-procurorii Ioan Mureşan şi Nicolaie Cean, respectiv poliţistul Alin Muntean sunt inculpaţi. În al doilea dosar, comisarul-şef este inculpat alături de alte patru persoane fizice din Hunedoara. Decizia este fără precedent în sistemul judicar românesc, având în vedere şi faptul că dosarele se află la două instanţe diferite.

Judecătorul Valentin Şelaru de la ÎCCJ a pus în discuţie la termenul din 14 ianuarie conexarea celor două dosare susţinând că acest lucru este posibil în condiţiile în care în cauza în care este inculpat Traian Berbeceanu nu au fost desfăşurate acte procedurale până la acest moment. Dosarul instrumentat de DIICOT pe numele fostului comandant al BCCO Alba Iulia este la Tribunalul Bucureşti. Iniţial, această instanţă a decis restituirea materialului de urmărire penală la parchet, dar DIICOT a obţinut menţinerea dosarului în stare de judecată printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti. Miercuri, 21 ianuarie, magistratul de la Curtea Supremă a hotărât conexarea dosarelor. Decizia acestuia poate fi atacată cu contestaţie.

La termenul din 21 ianuarie este programată şi audierea inculpatului Nicolaie Cean şi a părţii civile Traian Berbeceanu. Săptămâna trecută a fost audiat ofiţerul Alin Muntean, fost coleg cu Berbeceanu la BCCO Alba Iulia. Instanţa de judecată urmează să se pronunţe şi asupra cererilor formulate de poliţist cu privire la audierea unor poliţişti şi procurori, inclusiv a Alinei Bica, fosta şefă a DIICOT, aflată în prezent în arest preventiv. 

În dosarul DIICOT, Traian Berbeceanu este acuzat de sprijinire a unui grup infracţional organizat, fals în declaraţii, luare de mită, spalare a banilor, fals în înscrisuri sub semnatură privată şi complicitate la infracţiunea de delapidare. În dosarul DNA, Ioan Mureşan, fost şef DIICOT Alba Iulia, este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi represiune nedreaptă, fostul procuror DIICOT Nicolaie Cean a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, iar Alin Mirel Muntean ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba, la data faptelor, este acuzat de abuz în serviciu, complicitate la represiune nedreaptă şi fals intelectual în formă continuată. Cei trei au fost trimişi în judecată de DNA în 16 iulie 2014 şi sunt acuzaţi că au fabricat probe împotriva comisarului şef Traian Berbeceanu.

Au început audierile în dosarul fabricat comisarului Berbeceanu: primul chemat ”la bară” este Alin Muntean

ÎCCJ a admis peste 90 de martori în dosarul ”Berbeceanu”: procurori, poliţişti, angajaţi SRI şi SIPI, oameni de afaceri, interlopi

Anchetatorii comisarului Berbeceanu, trimişi în judecată. Procurorul Ioan Mureşan este acuzat de represiune nedreaptă şi abuz în serviciu

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite