Investiție într-o centrală fotovoltaică lângă Alba Iulia. Proiect de aproape 100 de milioane de euro

0
Publicat:

O investiție uriașă în construirea unei centrale fotovoltaice este programată a fi realizată la Alba Iulia. Valoarea proiectului este de aproape 100 de milioane de euro.

Centrala fotovoltaică ar urma să fie construită lângă Alba Iulia FOTO Adevărul
Centrala fotovoltaică ar urma să fie construită lângă Alba Iulia FOTO Adevărul

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat recent depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Construire capacitate generare și stocare energie electrică Alba Iulia, compusă din instalații de producere și stocare a energiei electrice, drumuri de acces, rețele interioare de transport energie electrică, împrejmuiri și posturi de transformare”.

Potrivit memoriului tehnic, proiectul constă în construirea unei centrale fotovoltaice pentru producerea și stocarea de energie electrică din surse solare. Amplasamentul parcului fotovoltaic este situat în extravilanul municipiului Alba Iulia și pe un teren proprietate privată a Asociației Micilor Proprietari, Foștilor Grăniceri și Composesoratului Silvic Bărăbanț. 

Investitorul este societatea 4P Renewables Alba Iulia SRL, înființată în 2022 și care își are sediul în Sectorul 2, București.

Peste 260.000 de panouri fotovoltaice

Societatea a primit drept de superficie pe un teren în suprafață de 1.793.768 mp (peste 179 hectare). Amplasamentul este localizat în partea nordică a municipiului, într-o zonă de terenuri agricole și pășune. Terenul este delimitat la sud și est de drumuri de exploatare, pe care se va face accesul, fiind în proximitatea A10/DN 1 la vest.

Potrivit documentației, se are în vedere montarea de instalații de producere a energiei electrice cu un total de circa 150 MW. Centrala electrică va avea în componența sa un număr de 263.940 panouri fotovoltaice, conectate prin string-uri ce vor fi distribuite pe 800 de invertoare.

Valoarea investiției este de 485 milioane de lei (aproape 100 de milioane de euro), iar perioada de implementare ar urma să fie de 18 luni de la obținerea avizelor și autorizațiilor. Toată energia electrică furnizată de centrala fotovoltaică va fi introdusă în rețeaua electrică și vândută pe piața de energie elctrică.

Inițiatorii proiectului se prezintă drept „un consorțiu de dezvoltatori de proiecte de energie regenerabilă, finanțatori și companii de construcții”. 

Alba Iulia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri