Transalpina de Apuseni are același constructor pe ambele loturi. Contract de peste 20 de milioane de euro pentru Lotul 2
0Consiliul Județean Alba a desemnat câștigătorul contractului de execuție a lucrărilor la Lotul 2 al Transalpinei de Apuseni, un contract cu valoare estimată de peste 122 de milioane de lei.
Licitația pentru finalizarea lucrărilor pe acest segment a fost câștigată de firma Elis Pavaje, cei care au câștigat licitația și pentru lotul 1.
Consiliul Județean Alba a primit patru oferte pentru finalizarea lucrărilor la lotul 2 al Transalpinei de Apuseni, situația fiind explicabilă prin valoarea foarte mare a contractului, de peste 25 de milioane de euro. Urmează perioada în care se pot depune contestații la CNSC.
Dintre cei patru ofertanți doar Elis Pavaje a făcut o ofertă ca firmă unică, restul de trei fiind asocieri între mai multe firme. Lotul 2 al DJ 107I are 36,5 km, între localitățile Ponor și Bucium, până la intersecția cu DN 74. Stadiul fizic de realizare a investiției este de 27%. În total, drumul județean are aproape 80 de kilometri.
Vechile contracte, reziliate
Consiliul Județean Alba a decis, anterior, să rezilieze contractele inițiale ca urmare a incapacității fostului antreprenor de a finaliza investiția după ce Societatea de Construcții Napoca SA Cluj-Napoca a intrat în insolvență și nu a mai reușit să ofere o garanţie de bună execuţie, în cuantum de 10% din valoarea contractului. Societatea din Cluj-Napoca a deschis două procese în justiție, prin care contestă deciziile CJ Alba privind rezilierea celor două contracte.
În urmă cu 10 zile au fost reluate lucrările pe lotul 1, în lungime de 43,51 kilometri, între Aiud și Ponor. Valoarea contractului obținut de societatea Elis Pavaje SRL este de 113,7 milioane de lei, fără TVA.
Lucrările în continuare, ce vor fi derulate pe întreaga lungime a șoselei, vizează reabilitare părții carosabile prin execuție fundație din balast și piatră spartă și două straturi de mixturi asfaltice; construire/reabilitare poduri și podețe; montare parapete flexibile pe fundații izolate/adâncite.
Fondurile sunt asigurate, în cea mai mare parte, din fonduri europene. Pentru a nu se pierde banii ar trebui ca lucrările să fie finalizate până la sfârșitul anului 2023. Finalizarea lucrărilor ar însemna dezvoltarea turismului în această zonă spectaculoasă a Munților Apuseni.