Sute de jucării contrafăcute, descoperite într-un magazin din Alba Iulia. Ce pedeapsă a primit administratorul firmei

0
Publicat:

Administratorul unei societăți care deține un magazin din Alba Iulia a fost condamnat penal, cu amânarea aplicării pedepsei, pentru că a vândut jucării contrafăcute.

Polițiștii au ridicat peste 300 de jucării contrafăcute FOTO Adevărul
Polițiștii au ridicat peste 300 de jucării contrafăcute FOTO Adevărul

Jucăriile purtau însemnele unei mărci cunoscute, fără a avea, însă, caracteristicile unor produse originale. La instanța de fond, persoana fizică și persoana juridică au avut câștig de cauză prin renunțarea la aplicarea pedepsei, dar, în apel, magistrații au considerat că există o anumită vinovăție a acestora.

Polițiștii au găsit în magazin 340 de jucării, care ar fi fost achiziționate, majoritatea, din magazinul Dragonul Roșu, aflat în București. „Însăși achiziţionarea unor bunuri din incinta acelui complex comercial putea să atragă atenţia inculpatelor cu privire la riscul ca jucăriile achiziționate să nu fie originale”, a susținut instanța.

Femeia care administrează firma și, implicit, magazinul a declarat că nu știa că jucăriile sunt contrafăcute și că nu a primit un certificat de originalitate de la distribuitorul de la care le-a achiziționat.

Declarația de conformitate depusă la dosarul cauzei nu conţine semnătura şi ştampila emitentului, iar în ceea ce privește conținutul înscrisurilor reprezentând contracte de licenţă, acestea nu privesc marca (...) Pentru toate aceste considerente apreciem că în cauză s-a făcut dovada, dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele de care sunt acuzate inculpatele există, au fost comise de acestea și întrunesc elementele de tipicitate obiectivă și subiectivă a infracțiunilor de care sunt acuzate”, au completat magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Pericolul jucăriilor contrafăcute

Magistratul a scos în evideță și pericolul pe care îl reprezintă jucăriile false. „Este bine cunoscut faptul că produsele contrafăcute nu respectă niciun fel de normă de siguranţă, fiind neconforme şi putând provoca de la răni minore, până la alergii periculoase. Astfel, au fost situaţii concrete în care copii au înghiţit diferite părţi ale jucăriilor nefixate corespunzător sau au fost cazuri mult mai grave, cum ar fi spre exemplu situaţia din 2018 când în urma unor controale, ANPC a emis mai multe avertizări în cuprinsul cărora s-a semnalat faptul că jucării fabricate sau contrafăcute în China conţineau compuşi chimici care au efect perturbator asupra sistemului endocrin”, au mai precizat judecătorii.

În final, proprietara magazinului (Gabriela M.) a primit, în 16 ianuarie 2024, pedeapsa de 3 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de 2 ani. Dacă în acest interval nu se mai comite o altă infracțiune, pedeapsa se anulează.

Societatea comercială a fost, de asemenea, obligată la plata unei amenzi penale în valoare de 12.000 de lei. Fapta reținută în ambele situații este cea de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite