Se inaugurează lotul 1 al autostrăzii A10, Sebeş-Turda. Deocamdată, 15 din 17 kilometri vor fi, de fapt, deschişi circulaţiei - FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lotul 1 al autostrăzii A10, Sebeş – Turda, va fi dat în trafic joi, 3 decembrie, cu trei zile înainte de alegerile parlamentare. La eveniment sunt aşteptaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Ludovic Orban.

Autorităţile din Alba Iulia au dorit ca tronsonul să fie deschis marţi, 1 decembrie, de Ziua Naţională a României, însă constructorul nu poate finaliza lucrările care au mai rămas de executat. Se lucrează la construcţia gardului exterior, la trasarea benzilor şi la instalarea semnelor de circulaţie.

Se va circula pe 15 km din cei 17 ai lotului, de la nodul rutier Sebeş, unde se face conexiunea cu A1, până la nodul rutier Alba Iulia Nord. Aici, şoferii vor reveni pe DN1 până la ieşire din Aiud, de unde se poate intra din nou pe autostradă. 

Lotul 1 va fi gata integral până la mijlocul anului 2021. Mai rămân de executat lucrări la nodul Sebeş şi în zona Alba Iulia, la conexiunea cu lotul 2, care va fi gata tot anul viitor. 

Antreprenorul lotului 1, Pizzarotti, a avut o mobilizare extraordinară în ultima lună şi a adus nu mai puţin de 4 asfaltatori care au asfaltat de dimineaţa până seara târziu, pe întuneric, la lumina proiectoarelor. 

Pe cea mai mare parte din lotul 1 sunt montaţi parapeţii, semnalizatoarele rutiere, sistemul ITS şi au fost realizate marcajele rutiere. Mai sunt câteva porţiuni pe care se mai lucrează la rigole, parapeţi, marcaje şi garduri de protecţie.

Imagine indisponibilă

Podul peste râul Mureş

Circulaţia pe Autostrada A10, lotul 1 între Sebeş şi Alba Iulia se va deschide fără ca nodurile de la capete, cel de la Sebeş şi cel de la Alba Iulia Nord, să fie terminate complet. 

La Sebeş legătura cu DN1 şi implicit cu autostrada A1 se va face prin sensurile giratorii existente, prin intermediul bretelelor mici, 5 şi 6. Nodul rutier Alba Iulia Sud va fi finalizat complet şi se va putea circula normal până la Alba Iulia Nord, la km 14.8, unde drumul se va îngusta la o bandă pe sens, iar intrarea/ieşirea de pe autostradă pe această zonă se va face doar virând la dreapta. 

Imagine indisponibilă

Nodul rutier Alba Iulia Sud

Practic cineva care coboara la Alba Iulia Nord de pe autostradă si vrea să ajungă la Alba Iulia, va trebui să facă dreapta spre Sântimbru, să se întoarcă la sensul giratoriu de langă Astoria, pe breteaua pe care se circulă în prezent spre Alba Iulia. 

La fel, cei care vor să intre pe autostradă dinspre Turda vor trebui să intre în vechiul sens giratoriu de la Alba Iulia Nord şi să se intoarcă pe breteaua existentă pentru a vira dreapta spre autostradă. 

Imagine indisponibilă

Există promisiuni din partea antreprenorului, că până de Crăciun s-ar putea da în circulaţie drumul de pe vechiul amplasament al DN-ului. Întrucât nodul rutier Alba Iulia Sud este complet, este de preferat ca la început să fie folosit acesta, mai ales dacă primăria Alba Iulia va instala un sens giratoriu în Partoş care le va permite şoferilor ca fâcând stânga pe lângă pasarelă să se întoarcă spre Alba Iulia.

Vă recomandăm şi:

Ceremonia militară din 1 Decembrie de la Alba Iulia, cu efective reduse şi fără public. Se mizează pe prezenţa lui Ioahnnis sau a lui Orban

Patru aparate de testare pentru COVID-19, în dotarea DSP Alba. Se pot prelucra zilnic 1.500 de teste 

Alba IuliaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite