Scenariul hibrid la şcolile din Alba Iulia, cu jumătate din elevi în clasă, jumătate online. Liceul care nu poate începe cursurile decât pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala va începe în Alba Iulia în scenariul hibrid, jumătate dintre elevi în clasă, jumătate online
Şcoala va începe în Alba Iulia în scenariul hibrid, jumătate dintre elevi în clasă, jumătate online

Unităţile şcolare din Alba Iulia vor începe anul şcolar 2020 - 2021 în scenariul hibrid, ceea ce înseamnă cu jumătate dintre elevii aflaţi într-o clasă vor fi prezenţi fizic la cursuri, iar cealală jumătate vor participa în sistem online.

O singură şcoală va începe cursurile integral online, dar din alte motive. Inspectorul Şcolar General, Cornel Sandu, a anunţat luni că o instituţie de învăţământ, respectiv Colegiul Economic Dionisie Pop Marţian din Alba Iulia, a solicitat să înceapă şcoala online, din cauza faptului că nu a fost finalizată investiţia privind modernizarea clădirilor.

”Colegiul Economic a fost într-un proiect de reabilitare pe PNDL, în aprilie 2021 ar urma sa se finalizeze. Termenul asumat de constructor e 10 octombrie 2020. (…) Şcoala solicită să înceapă aceaste 3 săptămâni online pentru a nu mai începe în acele spaţii improprii şi după acele 3 săptămâni să înceapă la Colegiul Economic. Miercuri în CJSU se va hotărî la fiecare şcoală, pe baza solicitarilor lor, cum se va începe”, a spus Cornel Sandu, în cadrul unei întâlniri legate de începerea şcolii, care a avut loc la Instituţia Prefectului Alba, la care au participat toate instituţiile cu atribuţii în domeniu.

Un număr de 11 localităţi din judeţul Alba se află teoretic în scenariul galben de începere a şcolii, transmit autorităţile. Este vorba despre Alba Iulia, Albac, Berghim, Blandiana, Gârbova, Miraslău, Poşaga, Săliştea, Stremţ, Şugag şi Mogoş, unde rata de infectare depăşeşte 1 la mia de locuitori. Totuşi, fiecare caz va fi tratat în parte. De exemplu, în comuna Blandiana, unde numărul mic al elevilor dintr-o clasă va permite cursurile cu prezenţa fizică a tuturor în clasă, nu se va aplica scenariul ”galben” sau hibrid.

Scenariul galben presupune că elevii vor veni la şcoală prin rotaţie la una sau două săptămâni şi restul să facă şcoală online. În municipiul Alba Iulia, deja unele unităţi de învăţământ au anunţat că au ales scenariul hibrid. ”Dacă vom avea cazuri de focar de familie, vom ţine cont de acest lucru, iar dacă la şcoala din acea comună învaţă 6, 8, 10 elevi sunt sigur că putem asigura o distanţare la acea şcoală. Vom aborda fiecaesituaţie în parte,” a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Potrivit Ordinului comun al miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei, fiecare unitate de învăţământ va alege până în 10 septembrie ce scenariu va aplica pentru începutul anului şcolar, în funcţie de rata incidenţei cumulate (numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori). Dacă aceasta este sub 1/1.000 locuitori – se va putea opta între scenariul 1 sau scenariul 2 pentru fiecare unitate de învăţământ în parte, în funcţie de infrastructura şi resursele existente la nivelul unităţii de învăţământ.

Între 1 şi 3 rata incidenţei, se optează pentru scenariul hibrid (scenariul 2), iar în localităţile cu rată peste 3 se face şcoală online. În scenariul 2, elevii din învăţământul primar şi cei din clasa a VIII-a vin la şcoală zilnic. Doar pentru ceilalţi se aplică schema de rotaţie. În plus, autorităţile au precizat că dacă sunt elevi puţini, se pot aplica măsurile de distanţare fizice, nefiind nevoie de şcoală online. Şcolile din Alba Iulia, unde incidenţa este de 1,11, se va urma un scenariu hibrid.

Vă mai recomandăm:

 

FOTO VIDEO Accidentul soldat cu 14 morţi pe care comuniştii l-au ţinut secret. Un autobuz cu 30 de călători s-a prăbuşit, în 1987, într-o prăpastie din Apuseni

 

Noua şosea de 8 milioane de euro de la Alba Iulia. Consultare publică pentru proiect la primărie

 

Ghinion pentru un traficant de droguri condamnat în urmă cu 7 ani la închisoare cu suspendare. Nu a respectat condiţiile şi va sta 3 ani după gratii

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite