Noua şosea de 8 milioane de euro de la Alba Iulia. Consultare publică pentru proiect la primărie

0
0

Viitoarea şosea de centură din nordul municipiului Alba Iulia a intrat într-o nouă etapă a procesului de realizare. Primăria Alba Iulia a lansat procedura de consultare publică pentru proiect.

Noua şosea ce va fi construită de Consiliul Judeţean va lega DN 1 şi A10 de DN74, spre Apuseni. În această perioadă se face Planul Urbanistic Zonal, luând în considerare faptul că drumul va străbate terenuri aflate pe teritoriul municipiului Alba Iulia şi al comunei Ighiu.

Marţi, 8 septembrie, Primăria organizează o întâlnire de consultare publică la sediul de pe Calea Moţilor, cei interesaţi având opţiunea de a transmite opinii până în 26 septembrie, pe site-ul primăriei sau la camera nr. 8.

Potrivit administraţiei locale, „sistemul actual al infrastructurii căilor de comunicaţie rutiere al municipiului Alba Iulia şi al zonei periurbane este incomplet, în raport cu tipul de trafic de tranzit, în special cu cel al traficului greu. Acest nou traseu va asigura fluxul de circulaţie din sudul judeţului în zona nordică şi vestică, fapt ce conduce la creşterea gradului de eficienţă economică, îmbunătăţirea siguranţei rutiere şi accesibilitatea în interiorul judeţului”.

Drumul va fi cu două benzi de circulaţie, în lungime de 6 km (4,6 km pe teritoriul municipiului Alba Iulia şi 1,4 km în Ighiu), şi va lega DN 1 – din sensul giratorul aflat la ieşirea din oraş spre Cluj, de DN 74 – în zona localităţii Şard.

Imagine indisponibilă

Şoseaua de centură va pleca din sensul giratoriu de la nodul rutier Alba Iulia Nord, unde se face legătură cu DN 1 şi Autostrada A10 Sebeş – Turda, va trece pe la nord de uzina Saturn (zonă în care sunt prevăzute şi două viaducte), iar după ce va traversa valea din zonă şi calea ferată Alba Iulia – Zlatna, va urma cursului râului Ampoi, unde există şi în prezent un drum comunal.

Şoseaua va intra pe teritoriul comunei Ighiu, după care va traversa prin intermediul unui pod rutier Ampoiul şi va face conexiunea cu DN 74, în zona localităţii Şard, înainte de podul rutier peste râul Ampoi aflat la intrarea în localitate dinspre Alba Iulia. Terenurile private vor fi expropriate pentru cauză de utilitate publică, pe coridorul de expropriere stabilit prin documentaţia de urbanism.

Investiţia propriu-zisă în realizarea şoselei va fi realizată de Consiliul Judeţean şi este estimată la peste 8 milioane de euro. Viteza de proiectare este de 80 km/h.

Citiţi şi:

 

Controversa fabricii de formaldehidă din Sebeş. Agenţia de mediu actualizează autorizaţia companiei Kronochem şi impune noi condiţii

 

Moartea fulgerătoare a unei asistente de la Ambulanţa Alba. Se afla în concediu în Bulgaria, i s-a făcut rău şi a decedat la spital

 

Sentinţă dură pentru un tânăr care a violat o femeie de 91 de ani: 24 de ani de închisoare. Bătrâna a murit la spital

Mai multe - Alba Iulia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite