Şase companii au renunţat la investiţii de 30 milioane de euro în Alba Iulia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cele şapte investiţii anunţate în 2008 în zona de dezvoltare economică a oraşului Alba Iulia, doar una a fost realizată. Acum, Primăria pune la dispoziţie, în regim de gratuitate, 29 de hectare de teren.

Compania Pomponio SA Alba Iulia, cu activitate în domeniul construcţiilor, a anunţat încă de anul trecut că îşi amână cu 18 luni investiţia în zona de dezvoltare economică a oraşului. Conform poiectului, societatea trebuia să construiască un depozit logistic pentru depozitare, transport şi distribuţie marfă. Investiţia prognozată: 4,8 milioane de euro. Suprafaţa solicitată Primăriei era de 3 hectare. Administraţia locală a acceptat amânarea cu condiţia să prezinte două scrisori de garanţie bancară în valoare de 75.060 euro valabile cel puţin pe perioada executării în întregime a investiţiei.

„Societatea noastră întâmpină mari probleme din cauza crizei financiare având peste 3 milioane de euro de încasat de la clienţi“, motiva Luca Anversa, acţionarul majoritar al companiei, într-o scrisoare adresată Primăriei Alba Iulia.

Condiţie: investiţie de 5 milioane de euro

Investiţii în zonă anunţau în 2008 alte şase comapnii: SC MACROMEX SRL, SC GIRO SRL, SC STAFF COLLECTION SRL, SC ANVERSA EST SRL, SC MONOPROD SRL şi SC SUPREMIA GRUP SRL. Şi Primăria Alba Iulia intenţiona să ridice în zonă o sală polivalentă şi un spaţiu expoziţional.

O singură investiţie, de 9 milioane de euro, a şi fost materializată. „Supremia Grup“a deschis una dintre cele mai moderne linii de producţie a condimentelor alimentare din sud-estul Europei. Administraţia locală estimeză că firma producătoare plăteşte anual taxe şi impozite locale de 60.000 euro. Noua fabrică este considerată de specialişti cea mai mare investiţie din Alba Iulia pe linie de producţie de după 1989.

Suprafaţa de 29 de hectare situată în Zona de dezvoltare economică Alba Iulia are acces la toate tipurile de utilităţi şi este conexată la 17 kilometri, în localitatea Sebeş, cu viitorul tronson de autostradă Sibiu –Orăştie. Aici pot fi „găzduite“ linii de producţie, servicii şi logistică. Planul Urbanistic Zonal a fost reactualizat pe motiv că expira termenul de valabilitate, stabilit pentru o perioadă de trei ani.

O primă condiţie pusă de administraţia locală este ca investitorii să-şi deschidă un punct de lucru în Alba Iulia, iar valoarea investiţiei să fie de cel puţin 1,5 milioane de euro în active fixe. Din planul de afaceri trebuie să rezulte clar capacitatea de finanţare şi viabilitatea investiţiei. De asemenea, lucrările trebuie să înceapă în cel mult 18 luni de la predarea terenului.

Oamenii de afaceri interesaţi pot cumpăra terenul în urma unei evaluări independente în momentul predării amplasamentului şi înainte de începerea lucrărilor de construcţie, dacă sunt dispuşi să investească cel puţin 5 milioane de euro.

Reglementare există şi pentru sitaţia în care afacerea este vândută. Firma care o cumpără primeşte terenul în aceleaşi condiţii ca cea care o înstrăinează. Economiştii spun că recesiunea economică înseamnă şi pericol şi oportunitate în afaceri. Argumentele specialiştilor pentru demararea investiţiilor sunt: costurile de salarizare scăzute, concurenţa în scădere şi costurile de pornire şi întreţinere diminuate.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite