Şapte noi pârtii de schi amenajate în Munţii Sebeşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa aparţine unui om de afaceri din Alba Iulia şi va determina dezvoltarea turistică a zonei. Pârtiile sunt deservite de două sisteme teleschi. Deocamdată, teleschi-urile funcţionează doar în weekend, dar unul este deschis şi peste săptămână dacă există suficienţi clienţi.

Şapte noi pârtii de schi îi aşteaptă pe împătimiţii sporturilor de iarnă în Munţii Sebeşului, în zona Şureanu-Curmătura-Auşelu, în apropierea Luncilor Prigoanei. Investiţia a fost realizată Ioan Popa, un om de afaceri din Alba Iulia, prin intermediul firmei DIP Grup SRL.

Două sisteme teleschi

Cele şapte pârtii au o lungime cuprinsă între 600 de metri şi 1.200 de metri şi grade de dificultate de la uşor până la dificil. Una singură dintre toate pârtiile nu este funcţională încă la întreaga capacitate. Investitorul a amenajat şi două sisteme de teleschi care au o capacitate de transport de 700 de persoane pe oră.

Deocamdată, teleschi-ul funcţionează doar sâmbăta şi duminica între orele 09.00 – 17.00. Unul dintre acestea, care deserveşte pârtiile de pe culmea Curmătura, poate fi pornit şi în timpul săptămânii dacă există cel puţin 15 persoane cu abonament de o zi. „Pentru încă aproximativ 10 zile funcţionăm în sistem de probă. Sperăm ca după 10 ianuarie 2010 să avem toate autorizaţiile şi să inaugurăm investiţia“, a spus Ioan Popa.

Proiectul a devenit realitate în urma unui parteneriat între firma privată şi Primăria comunei Săsciori, proprietarul terenului. Administraţia locală a pus la dispoziţie terenul, iar investitorul a adus banii. Valoarea investiţiei depăşeşte pentru început 500.000 de euro.

Spaţii de cazare puţine

Pentru pasionaţii sporturilor de iarnă, dar şi pentru cei care deţin spaţii de cazare în zonă investiţia reprezintă o mană cerească. „Este o idee genială care va asigura dezvoltarea echilibrată a zonei. Sunt sigur că nu va exista aici haosul de la Arieşeni, iar noua staţiune ce se va dezvolta va fi mai apropiată de ceea ce se întâmplă în Austria sau Elveţia“, a spus Marius Paniti, proprietarul unei cabane la Luncile Prigoanei.

Spaţiile de cazare şi drumul de acces sunt, încă, problemele principale ale zonei. Deocamdată, singurele soluţii de cazare sunt în cabanele de la Luncile Prigoanei, zonă aflată la câţiva kilometri de pârtii. Primăria Săsciori a eliberat pentru anul 2010 peste 20 de autorizaţii de costruire a unor pensiuni în apropierea pârtiilor, lucru care va rezolva într-o oarecare măsură această problemă.

Se ajunge la pârtii pe drumul naţional 67C, de la Sebeş până la Oaşa, de unde se mai parcurg încă 15 kilometri pe drumul de piatră spre Luncile Prigoanei şi masivul Şureanu. Informaţii importante pentru cei care vor să ajungă în zonă pot fi obţinute şi de pe site-ul www.schisureanu.ro.

Preţuri teleschi: 60 de lei pentru adulţi şi 45 de lei pentru copii este preţul abonamentelor de o zi pentru cele două teleschi-uri de pe pârtiile din Şureanu-Curmătura. O urcare este taxată cu patru lei pentru adulţi şi trei lei pentru copii.

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite